1 duży seler (po ugotowaniu i obraniu około 75 dag)
20 dag szynki lub boczku
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz, oregan, rozmaryn, zioła prowansalskie
Selera gotujemy, studzimy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Szynke kroimy w kostkę i przsmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy, do selera dodajemy posiekany szczypiorek, żółtka, zioła i przyprawy, na koniec dodajemy sztywną pianę z białek. Przekładamy do wysmarowanje olejem formy i pieczemy w 180 stopni przez 30 min az wierzch będzie rumiany a wbity patyczek suchy.
Podawać z pikantym sosem np. śmietanowo-czosnkowym.
20 dag szynki lub boczku
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz, oregan, rozmaryn, zioła prowansalskie
Selera gotujemy, studzimy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Szynke kroimy w kostkę i przsmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy, do selera dodajemy posiekany szczypiorek, żółtka, zioła i przyprawy, na koniec dodajemy sztywną pianę z białek. Przekładamy do wysmarowanje olejem formy i pieczemy w 180 stopni przez 30 min az wierzch będzie rumiany a wbity patyczek suchy.
Podawać z pikantym sosem np. śmietanowo-czosnkowym.
