- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
150g pokruszonych speculaas
60g stopionego masla
750g serka philadelphia
3/4 szkl cukru brazowego - drobnego!
4 jajka
otarta skorka z 1 pomaranczy
Forme ze zdejmowanym bokiem wysmarowalam maslem i posypalam bardzo drobna bulka tarta.
Okruszki wymieszalam z maselm tak, zeby byly zwilzone, wyrzucilam do formy, wyrownalam i lekko docisnelam do dna.
W tym czasie mikser mi ucieral serek z cukrem. Czasem moze to isc nie najlepiej - serek scisly, jesli jest bardzo zle, dodac jajko.
Jesli idzie dobrze jajka dodaje sie po dobrym wymieszaniu sera z cukrem, po jednym kolejno.
Na koniec dodaje sie skorke.
Wylac do formy i piec.
Piekarnik nagrzany do 350F (175C) 40-45min. Dopoki srodek jest tylko lekko sciety.
Po wyjeciu przeleciec nozem, zeby 'odkroic' sernik od formy, zeby nie popekal przy stygnieciu i opadaniu.
Szybciej sie robi niz pisze
Nie mam niestety zdjecia srodka.
Jest bajecznie kremowy.
60g stopionego masla
750g serka philadelphia
3/4 szkl cukru brazowego - drobnego!
4 jajka
otarta skorka z 1 pomaranczy
Forme ze zdejmowanym bokiem wysmarowalam maslem i posypalam bardzo drobna bulka tarta.
Okruszki wymieszalam z maselm tak, zeby byly zwilzone, wyrzucilam do formy, wyrownalam i lekko docisnelam do dna.
W tym czasie mikser mi ucieral serek z cukrem. Czasem moze to isc nie najlepiej - serek scisly, jesli jest bardzo zle, dodac jajko.
Jesli idzie dobrze jajka dodaje sie po dobrym wymieszaniu sera z cukrem, po jednym kolejno.
Na koniec dodaje sie skorke.
Wylac do formy i piec.
Piekarnik nagrzany do 350F (175C) 40-45min. Dopoki srodek jest tylko lekko sciety.
Po wyjeciu przeleciec nozem, zeby 'odkroic' sernik od formy, zeby nie popekal przy stygnieciu i opadaniu.
Szybciej sie robi niz pisze

Nie mam niestety zdjecia srodka.
Jest bajecznie kremowy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: