- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Z dedykację dla Margot
wg May S. Bsisu
2 szklanki tłustego mleka
1 jajko
2 źółtka
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki kasztanowej rozpuszczonej w 1/4 szkl wody
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 dag chałwy
1,5 łyżeczki wody różanej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szkl pełnotłustej śmietanki
1/2 szkl orzeszków pistacjowych, namoczonych 20 minut w ciepłej wodzie i odsączonych
1/4 szkl melasy z chleba świętojańskiego (nie miałam, więc pominęłam)
Na średnim ogniu podgrzej mleko do temp. ok. 60 st C.
Zagotować w garnku 3 l. wody, na tym ustawić drugi garnek, w którym zmiksować: jajko, żółtka i cukier do czasu aż powstanie gładka mieszanina.
Dodawać stopniowo rozpuszczoną mąkę i ciepłe mleko - mieszaj, aż wszystkie skłądniki dokładnie się wymieszają.
Postaw garnek na dużym ogniu. Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż zgęstnieje na tyle, że mieszanina będzie spowijać spód łyżki (ok. 10 minut).
Zdejmij garnek z ognia, dodaj wanilię i wymieszaj.
Przecedź przez drobne sitko do miski. Odstaw, poczekaj aż ostygnie, nakryj plastikową folią i wstaw do lodówki na 3-4 h.
Wrzuć do miksera chałwę i kardamon, wlej wodę różaną i schłodzoną w lodówce masę mleczną i miksuj, aż będzie puszysta. Przelej śmietankę do miski i ubij na sztywno. Dodaj do masy mlecznej i wymieszaj.
Przelej do pojemnika maszynki do robienia lodów i postępuj dalej wg instrukcji producenta.
Przełóż lody do miski, posyp orzeszkami pistacjowymi, nakryj dwoma warstwami plastikowej folii i wstaw na noc do zamrażarki.
Mniej więcej 2 h przed podaniem, przełóż lody do lodówki, żeby zmiękły. Tuż przed podaniem polej melasą z chleba świętojańskiego.
Smacznego!

wg May S. Bsisu
2 szklanki tłustego mleka
1 jajko
2 źółtka
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki kasztanowej rozpuszczonej w 1/4 szkl wody
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 dag chałwy
1,5 łyżeczki wody różanej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szkl pełnotłustej śmietanki
1/2 szkl orzeszków pistacjowych, namoczonych 20 minut w ciepłej wodzie i odsączonych
1/4 szkl melasy z chleba świętojańskiego (nie miałam, więc pominęłam)
Na średnim ogniu podgrzej mleko do temp. ok. 60 st C.
Zagotować w garnku 3 l. wody, na tym ustawić drugi garnek, w którym zmiksować: jajko, żółtka i cukier do czasu aż powstanie gładka mieszanina.
Dodawać stopniowo rozpuszczoną mąkę i ciepłe mleko - mieszaj, aż wszystkie skłądniki dokładnie się wymieszają.
Postaw garnek na dużym ogniu. Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż zgęstnieje na tyle, że mieszanina będzie spowijać spód łyżki (ok. 10 minut).
Zdejmij garnek z ognia, dodaj wanilię i wymieszaj.
Przecedź przez drobne sitko do miski. Odstaw, poczekaj aż ostygnie, nakryj plastikową folią i wstaw do lodówki na 3-4 h.
Wrzuć do miksera chałwę i kardamon, wlej wodę różaną i schłodzoną w lodówce masę mleczną i miksuj, aż będzie puszysta. Przelej śmietankę do miski i ubij na sztywno. Dodaj do masy mlecznej i wymieszaj.
Przelej do pojemnika maszynki do robienia lodów i postępuj dalej wg instrukcji producenta.
Przełóż lody do miski, posyp orzeszkami pistacjowymi, nakryj dwoma warstwami plastikowej folii i wstaw na noc do zamrażarki.
Mniej więcej 2 h przed podaniem, przełóż lody do lodówki, żeby zmiękły. Tuż przed podaniem polej melasą z chleba świętojańskiego.
Smacznego!