- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo polecam tę pyszną delikatną zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska". Robi się ją dość szybko, a efekt jest na prawdę smaczny. Może być ozdobą zarówno codziennego stołu, jak i wykwintnego przyjęcia.
2 większe podudzia kurczaka ( tzw. pałeczki)
1 marchewka
1 cebula
kawałek pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki maki
3 łyżki śmietany 18%
pieprz czarny
sól
natka
Do garnka wlać 1,5 litra wody, włożyć kurczaka, obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Gotować, aż kurczak będzie miękki - około 30 min.
Bulion przelac przez sito do drugiego garnka, tak, by kurczak i warzywa zostały na sicie.
W garku po bulionie rozpuścić 2 łyzki masła, dodać makę i zrobić rumianą zasmażkę. Stopniowo dolewać bulion, mieszając. Kiedy bulionu zostanie nam ok. szklanki, rozmieszac w niej śmietanę. Dodać do reszty zupy. Wlac sok z cytryny. Zagotować.
Z kurczaka zdjąć skórkę, mięso pokroić na paski i dodać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i czarnym zmielonym pieprzem, by była lekko pikantna.
Podawać posypaną pietruszką.

2 większe podudzia kurczaka ( tzw. pałeczki)
1 marchewka
1 cebula
kawałek pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki maki
3 łyżki śmietany 18%
pieprz czarny
sól
natka
Do garnka wlać 1,5 litra wody, włożyć kurczaka, obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Gotować, aż kurczak będzie miękki - około 30 min.
Bulion przelac przez sito do drugiego garnka, tak, by kurczak i warzywa zostały na sicie.
W garku po bulionie rozpuścić 2 łyzki masła, dodać makę i zrobić rumianą zasmażkę. Stopniowo dolewać bulion, mieszając. Kiedy bulionu zostanie nam ok. szklanki, rozmieszac w niej śmietanę. Dodać do reszty zupy. Wlac sok z cytryny. Zagotować.
Z kurczaka zdjąć skórkę, mięso pokroić na paski i dodać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i czarnym zmielonym pieprzem, by była lekko pikantna.
Podawać posypaną pietruszką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: