Amoniaczek

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
an5.JPG

Ciasto:

* 3/4 szklanki gęstej śmietany (18%)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 jajka (raczej większe)

* 30 g amoniaku (1 opakowanie) tj. ok. 1 łyżka
* 500 g mąki tortowej
* 125 g rozpuszczonej margaryny

Masa:

* 3 szklanki mleka ( szklanka = 250ml)
* 1 szklanka cukru
* 200 g masła

* 3 jajka
* 3 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (18%)
* 25-30 ml spirytusu
* 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja używam takiego własne produkcji, robionego na wódce)
* 100 g wiórek kokosowych

* opcjonalnie : maliny do dekoracji, które bardzo podnoszą smak ciasta
Ciasto - wykonanie:
Jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszac, aby nie było żadnych grudek. Do masy dodac amoniak. Wymieszac rozpuszczoną margarynę z mąką i dodac masę śmietanową. Zagnieśc ciasto, (ja robię to w malakserze, wlewając do mąki pomalutku margarynę a następnie masę śmietanową. Po 2 minutach mam już gotowe ciasto). Ciasto jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do wałka.
Podzielic na 4 równe części. Każdą upiec w foremce 24x36, na jasny kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja mam 4 jednakowe foremki, więc wkładam do piekarnika 2 foremki z ciastem i piekę wówczas w termoobiegu w temp. 155-160 stopni ok. 10-15 minut. Jak pieką się te pierwsze blaty, kolejne dwie już szykuję.
Blaty układac jeden na drugim aby nie wystygły zbyt szybko.

Gdy dwa drugie blaty są w piekarniku, robię masę do przełożenia:
Mleko z dodatkiem cukru i masła zagotowac. Jajka zmiksowac ze śmietaną i mąką ziemniaczaną i wlewac małym strumyczkiem, ciągle mieszając, do gotującego się mleka. Gdy tylko masa zgęstnieje, zestawic z ognia i dodac spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Szybko i dokładnie wymieszac.
Gorącą masą przekładac wszystkie blaty, zostawiając częśc masy na wierzch ciasta. Posypac wiórkami kokosowymi , delikatnie przyklepując ręką aby się przykleiły do masy.

Ciasto odstawic do wystygnięciai. Najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy ciasto wspaniale zmięknie.
Ciasto nie jest słodkie, więc jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasto, powinien dodac więcej cukru do masy. Do ciasta nie dodajemy cukru

an1.JPG

Załączniki

• an1.JPG
    an1.JPG
    104.3 KB · Wyświetleń: 2
  • an5.JPG
    an5.JPG
    98.6 KB · Wyświetleń: 2

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
a ja mam problem ze znalezieniem amoniaku u nas
icon_sad.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,304
378
83
Krysiu, ciasto wygląda wspaniale! Bardzo lubię takie przekładańce.
Przepis wydrukowałam i wypróbuję w najbliższym czasie
mniam.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Piękne ciacho, piękne zdjęcie. Talerzyk też niczego sobie.

Dałoby się zastąpić ten amoniak sodą/proszkiem? Ja, to ja, ale bliźni zapachu amoniaku nie zdzierżą.
Twoje ciacho cokolwiek z wyglądu podobne do wszelkich stefanek/miodowników, więc tak kombinuję z tą zamianą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Kurczę, no nie wiem, bo ja tylko na amoniaku. Mnie ten zapaszek też mocno drażni i otwieram wszystkie drzwi i okna, aby szybko wywietrzyc. Na szczęście, blaty pieką się bardzo szybko, więc zapaszek szybko wychodzi. Upieczone ciasto, na szczęście już nie waniajet

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,913
6,330
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joanna @ 20 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808006Podobne też do napoleona, a on bez amoniaku:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...amp;hl=napoleon
Napoleon jest bez amoniaku i żadnego innego spulchniacza (chyba?)
gruebel_2.gif
. Nie wiem co daje dodatek octu?
gruebel_2.gif
. Wtedy chyba ciasto jest bardziej kruche?
gruebel_2.gif
Amoniakowe, surowe ciasto, po rozwałkowaniu na 4 blaty, jest bardzo cieniutkie. W piekarniku dopiero tak fajnie sobie rośnie, a po upieczeniu jest i pulchne i chrupkie.
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,913
6,330
113
Bardzo lubię amoniakowe ciasto. Wykorzystuję je najczęściej do kremówek, ale chętnie przetestuję też bardzo apetyczną wersję Krystyny.
Właśnie się zastanawiam nad ciastem z okazji jutrzejszego Dnia Babci.
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Krystyno, takim ciastem po oczach!
eek2.gif

Wstawiam je do kolejki "do wypróbowania" w najbliższym czasie
daumen.gif

(na obecną chwilę nie mam pojęcia, skąd wysiąść amoniak. Zaraz zaczynam googlać, w ostateczności dam sodę
gruebel_2.gif
)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joanna @ 20 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808031Bardzo lubię amoniakowe ciasto. Wykorzystuję je najczęściej do kremówek, ale chętnie przetestuję też bardzo apetyczną wersję Krystyny.
Właśnie się zastanawiam nad ciastem z okazji jutrzejszego Dnia Babci.
icon_smile.gif
Jeżeli ma być na jutrzejsze święto, to lepiej zrobić je dzisiaj. Placki będą miały okazję nasiąknąć kremem. A placki pieką się naprawdę b. szybko. Przy moich 4 jednakowych foremkach, całość zajmuje mi coś ok. 30-45 minut (łącznie z przełożeniem gorącym kremem)
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy