- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto:
* 3/4 szklanki gęstej śmietany (18%)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 jajka (raczej większe)
* 30 g amoniaku (1 opakowanie) tj. ok. 1 łyżka
* 500 g mąki tortowej
* 125 g rozpuszczonej margaryny
Masa:
* 3 szklanki mleka ( szklanka = 250ml)
* 1 szklanka cukru
* 200 g masła
* 3 jajka
* 3 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (18%)
* 25-30 ml spirytusu
* 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja używam takiego własne produkcji, robionego na wódce)
* 100 g wiórek kokosowych
* opcjonalnie : maliny do dekoracji, które bardzo podnoszą smak ciasta
Ciasto - wykonanie:
Jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszac, aby nie było żadnych grudek. Do masy dodac amoniak. Wymieszac rozpuszczoną margarynę z mąką i dodac masę śmietanową. Zagnieśc ciasto, (ja robię to w malakserze, wlewając do mąki pomalutku margarynę a następnie masę śmietanową. Po 2 minutach mam już gotowe ciasto). Ciasto jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do wałka.
Podzielic na 4 równe części. Każdą upiec w foremce 24x36, na jasny kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja mam 4 jednakowe foremki, więc wkładam do piekarnika 2 foremki z ciastem i piekę wówczas w termoobiegu w temp. 155-160 stopni ok. 10-15 minut. Jak pieką się te pierwsze blaty, kolejne dwie już szykuję.
Blaty układac jeden na drugim aby nie wystygły zbyt szybko.
Gdy dwa drugie blaty są w piekarniku, robię masę do przełożenia:
Mleko z dodatkiem cukru i masła zagotowac. Jajka zmiksowac ze śmietaną i mąką ziemniaczaną i wlewac małym strumyczkiem, ciągle mieszając, do gotującego się mleka. Gdy tylko masa zgęstnieje, zestawic z ognia i dodac spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Szybko i dokładnie wymieszac.
Gorącą masą przekładac wszystkie blaty, zostawiając częśc masy na wierzch ciasta. Posypac wiórkami kokosowymi , delikatnie przyklepując ręką aby się przykleiły do masy.
Ciasto odstawic do wystygnięciai. Najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy ciasto wspaniale zmięknie.
Ciasto nie jest słodkie, więc jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasto, powinien dodac więcej cukru do masy. Do ciasta nie dodajemy cukru
