Ambasador wg Ewy Wachowicz

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Przepis ten zauważyłam dzisiaj w TV, bardzo mi się spodobał ze względu na prostotę i szybkość wykonania.
Ciasto jest wilgotne nawet po kilku dniach (chociaż zapewne tyle nie przetrwa) i mocno czekoladowe.

• 250 dag masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżek kakao
  • cukier waniliowy
  • po garści orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek
  • szczypta soli
  • kieliszek rumu

Masło roztapiamy z cukrem w rondelku, dodajemy kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy.
1/4 masy odstawiamy, pozostałą część mieszamy z mąką, zółtkami oraz bakaliami za pomocą miksera aż masa będzie jednolita bez grudek.
Białka ubijamy z solą na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową.
Pieczemy w 180 st. C ok. 1 h.
Po wyjęciu gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem szaszłykowym i wylewamy na ciasto masę czekoladową odłożoną wcześniej zmieszaną z kieliszkiem rumu. Jeśli masa zgęstniała, należy ją podgrzać.

Zastanawiam się, czy tego cukru nie będzie zbyt dużo, najwyżej następnym razem zmniejszę ilość.

Edit: cukru wg mnie jest w sam raz.
IMAG1528.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ten sam Ambasador, dokładnie ten sam, u mnie się nazywa murzynek! Przepis od teściowej, która nie żyje 21 lat....
Widać awansował
icon_mrgreen.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
oglądałam także ten odcinek, nie pokazali tam ciasta w przekroju, a tutaj widzę że jest mocno wilgotny
nie wiem skąd taka nazwa, jak dla mnie to zwykły murzynek z polewą, chociaż na pewno b. smaczny

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
imp_act @ 20 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1257711oglądałam także ten odcinek, nie pokazali tam ciasta w przekroju, a tutaj widzę że jest mocno wilgotny
nie wiem skąd taka nazwa, jak dla mnie to zwykły murzynek z polewą, chociaż na pewno b. smaczny
mam bardzo podobny przepis na murzynka (jeśli nie taki sam) i jest też bardzo smaczny. Tutaj jedynie dochodzi nakłuwanie ciasta, tak że polewa dostaje się do środka, a nie jest tylko na wierzchu.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Do tego ciasta mam duzy sentyment, bo było to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu
icon_smile.gif
.
A było to bardzo dawno temu, Ewa Wachowicz pewnie była wtedy w pieluchach.
Robiłam je wiele razy, potwierdzam, że robi się prosto i jest bardzo smaczne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy