- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Przepis ten zauważyłam dzisiaj w TV, bardzo mi się spodobał ze względu na prostotę i szybkość wykonania.
Ciasto jest wilgotne nawet po kilku dniach (chociaż zapewne tyle nie przetrwa) i mocno czekoladowe.
Masło roztapiamy z cukrem w rondelku, dodajemy kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy.
1/4 masy odstawiamy, pozostałą część mieszamy z mąką, zółtkami oraz bakaliami za pomocą miksera aż masa będzie jednolita bez grudek.
Białka ubijamy z solą na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową.
Pieczemy w 180 st. C ok. 1 h.
Po wyjęciu gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem szaszłykowym i wylewamy na ciasto masę czekoladową odłożoną wcześniej zmieszaną z kieliszkiem rumu. Jeśli masa zgęstniała, należy ją podgrzać.
Zastanawiam się, czy tego cukru nie będzie zbyt dużo, najwyżej następnym razem zmniejszę ilość.
Edit: cukru wg mnie jest w sam raz.
Ciasto jest wilgotne nawet po kilku dniach (chociaż zapewne tyle nie przetrwa) i mocno czekoladowe.
- 250 dag masła
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek kakao
- cukier waniliowy
- po garści orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek
- szczypta soli
- kieliszek rumu
Masło roztapiamy z cukrem w rondelku, dodajemy kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy.
1/4 masy odstawiamy, pozostałą część mieszamy z mąką, zółtkami oraz bakaliami za pomocą miksera aż masa będzie jednolita bez grudek.
Białka ubijamy z solą na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową.
Pieczemy w 180 st. C ok. 1 h.
Po wyjęciu gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem szaszłykowym i wylewamy na ciasto masę czekoladową odłożoną wcześniej zmieszaną z kieliszkiem rumu. Jeśli masa zgęstniała, należy ją podgrzać.
Zastanawiam się, czy tego cukru nie będzie zbyt dużo, najwyżej następnym razem zmniejszę ilość.
Edit: cukru wg mnie jest w sam raz.

Ostatnią edycję dokonał moderator: