- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Sos holenderski jest jednym z podstawowych sosow kuchni francuskiej. Bearnaise to jego cudowna wariacja.
Holenderski:
125g masla
2 zoltka
2 lyzeczki soku z cytryny
szczypta cayenne
maslo mocno rozgrzac
zoltka roztrzepac w garnku na parze wolno dolewajac sok z cytryny. Mieszac do polaczenia.
Powoli mieszajac dodawac gorace maslo. A na koncu pieprz.
Bearnaise (wspanialy, chyba ze ktos nie lubi estragonu)
125g masla
3 lyzki bialego wina
1 lyzka suszonego estragonu
1/2 lyzeczki soku z cytryny
3 zoltka
maslo mocno podgrzac. Sok, wino i estragon wymieszac i odparowac na duzym ogniu zeby zostalo ok. 2 lyzki.
Zoltka miksowac dodajac cienkim strumieniem maslo (nie wylaczac miksera). teraz mozna wylaczyc dodac wino z przyprawami i jeszcze raz dobrze zmiksowac.
UWAGA
- maslo powinno byc mocno podgrzane - blisko wrzenia, ale nie powinno wrzec.
wlewac powoli, bo temperatura masla sprawia, ze zoltko sie scina i zagestnia sos. Jak wleje sie za szybko zrobia sie kluchy.
Sosy podawac cieple zaraz po przygotowaniu.
Holenderski:
125g masla
2 zoltka
2 lyzeczki soku z cytryny
szczypta cayenne
maslo mocno rozgrzac
zoltka roztrzepac w garnku na parze wolno dolewajac sok z cytryny. Mieszac do polaczenia.
Powoli mieszajac dodawac gorace maslo. A na koncu pieprz.
Bearnaise (wspanialy, chyba ze ktos nie lubi estragonu)
125g masla
3 lyzki bialego wina
1 lyzka suszonego estragonu
1/2 lyzeczki soku z cytryny
3 zoltka
maslo mocno podgrzac. Sok, wino i estragon wymieszac i odparowac na duzym ogniu zeby zostalo ok. 2 lyzki.
Zoltka miksowac dodajac cienkim strumieniem maslo (nie wylaczac miksera). teraz mozna wylaczyc dodac wino z przyprawami i jeszcze raz dobrze zmiksowac.
UWAGA
- maslo powinno byc mocno podgrzane - blisko wrzenia, ale nie powinno wrzec.
wlewac powoli, bo temperatura masla sprawia, ze zoltko sie scina i zagestnia sos. Jak wleje sie za szybko zrobia sie kluchy.
Sosy podawac cieple zaraz po przygotowaniu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: