Bliny-smakowita wieża z dodatkami*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ciasto:
po 25 dkg mąki pszennej i gryczanej (ew. razowej), 3 szkl. podgrzanego mleka, 8 dkg stopionego masła, 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2 jaja, sól, olej do smażenia

Dodatki (do wyboru do koloru):
tuńczyk z drobno posiekaną cebulką, kukurydza z posiekaną rzodkiewką, drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ogórki kiszone pokrojone w ćwiartki, oliwki, starty żółty ser, cytryna pokrojona w plasterki, 4 jaja na twardo drobno posiekane. Dip musztardowo-pomidorowy

Zrobić rozczyn. Drożdże utrzeć w misce z łyżeczką cukru. Dodać -3 łyżki mąki w wlać 3 łyżki podgrzanego mleka. Wymieszać na gęstą i gładką masę o konsystencji śmietany . Pozostawić na ok. 25 min. do wyrośniecia. Przesiać obie mąki do garnka, dodać szczyptę soli i wymieszać. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Gdy rozczyn jest gotowy dodać go do garnka z wymieszaną mąką. Następnie dodawać kolejno masło, ciepłe mleko oraz żółtka. Wymieszać wszystko razem tak aby powstało gładkie ciasto, nieco gęstsze od naleśnikowego. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie białka ubić na sztywną pianą oraz przygotować dodatki. Gdy ciasto podrosło, wymieszać je delikatnie z pianą ubitą z białek. Smażyc placuszki. Można się z tym uporać w mig, gdy użyje się dwóch patelni o podobnych wymiarach. Każdą z nich rozgrzać i wlać na nią nieco oleju. Następnie nakładać po ok. 2 łyżki ciasta i rozcierać po rozgrzanej powierzchni patelni. Gdy spód placuszka się zarumieni a na wierzchu pojawia pęcherzyki, obrócić na drugą stronę i podsmażyć również na rumiano. Układać placuszki na talerzu lub w porcelanowym głębokim naczyniu (utrzymujacą ciepło), jeden na drugim, tworząc &quot;wieżę smakosza&quot;. A do niej podać smakowite dodatki. To interesująca, smaczna i inspirująca potrawa...tak, tak inspirująca dla Twoich gości. Jeśli zaserwujesz im coś takiego, długo nie pozostaną obojętni. ;)Skłoni ich ona do nie lada zabawy, śmiechu i ciekawych pogaduch. <!--emoid:D--><!--endemo--> A czyż nie o to właśnie chodzi na udanym przyjęciu? Można pokusić się o bardziej wykwintne dodatki typu kawior lub łosoś plus to co Ci podda Twoja fantazja kulinarna. Musi być to jednak utrzymana w jednej nucie smakowej. Warto pomyśleć również o dodatkach dla małych gości. Mogą to być jakieś pyszne konfitury, serek smakowy, owoce, granulowane kakao, a nawet budyń lub kisiel. Goście sami się &quot;obsłużą&quot; i sprawi im to niezłą frajdę. A Ty możesz być zupełnie spokojna o efekt - jeszcze długo po przyjęciu będą wspominać Twoją &quot;wieżę smakosza&quot; ;)

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Moze i troche zapomniane , ale orginalne jedzenie. Jak kazda potrawa smazona tego typu niestety pije duzo tluszczu.
Ze mamy 21 wiek wszystkie skladniki dodalem do maszyny do robienia chleba. Po godzinie wszystko bez wielkiego wysilku bylo gotowe.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,782
6,184
113
U mnie bliny dość często goszczą na stole. Podaję do nich stopione masło, pastę łososiową, sałatkę śledziową i śmietanę. Za kawiorem nie przepadam...
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • bliny.jpg
    bliny.jpg
    32.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy