- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Bułeczki z sera Turek Camembert
przepis pochodzi z cd dołączonego do sera TUREK
600 g mąki krupczatki
2 sery Turek Camembert
50 g masła
50 g drożdży
1 jajko
cukier, kminek, mleko, sól
Nadzienie: 200 g wędzonej
słoniny, natka pietruszki,
szczypiorek,
cebula, sól, pieprz
Z mąki, wcześniej przygotowanego rozczynu, masła, łyżeczki cukru i soli wyrabiamy dosyć gęste ciasto. Dodajemy tarty Camembert z łyżeczką kminku i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni smażymy pokrajaną w kostkę słoninę lub wędzony boczek, dodajemy cebulę, zdejmujemy z ognia i dodajemy większą ilość natki pietruszki i szczypiorku.
Doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, na które nakładamy nadzienie i zawijamy w kulki.
Przed wstawieniem do pieca smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy grubą solą i nasionami sezamu.
przepis pochodzi z cd dołączonego do sera TUREK
600 g mąki krupczatki
2 sery Turek Camembert
50 g masła
50 g drożdży
1 jajko
cukier, kminek, mleko, sól
Nadzienie: 200 g wędzonej
słoniny, natka pietruszki,
szczypiorek,
cebula, sól, pieprz
Z mąki, wcześniej przygotowanego rozczynu, masła, łyżeczki cukru i soli wyrabiamy dosyć gęste ciasto. Dodajemy tarty Camembert z łyżeczką kminku i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni smażymy pokrajaną w kostkę słoninę lub wędzony boczek, dodajemy cebulę, zdejmujemy z ognia i dodajemy większą ilość natki pietruszki i szczypiorku.
Doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, na które nakładamy nadzienie i zawijamy w kulki.
Przed wstawieniem do pieca smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy grubą solą i nasionami sezamu.