Pierś indyka pieczona i faszerowana papryką

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1 kg piersi indyka
1 strąk czerwonej papryki
1 łyżka ostrej musztardy
sól
pieprz kajeński
1 łyżka ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
olej

Mięso rozkroić tak, żeby powstał duży płat, posmarowąć musztardą, posolić, popieprzyć i posypać ziołami. Papryke, albo obgotować i ściągnąć skórkę, albo podpiec w piekarniku i tez ściągnąć skórkę, pokroić na kawałki i ułożyć na mięsie. Mięsko złożyć i obwiązać nicią. Rozgrzać olej i obsmażyć mięsko na nim. Obficie skropić wodą, przykryć, do piekarnika wstawić i piec około 1 godziny, podlewać cały czas wytwarzającym się sosem. Można też upiec w rękawie.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Gusia - czy można zamiast surowej papryki dać marynowaną? zamiast pieprzu kajeńskiego urzyć zwykłego, czarnego? czy można piec w rękawie? o rany ale się napytałam :dump:
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
margolciu mozna piec w rękawie i nawet to zaznaczyłam w ostatnim zdaniu :wink: Pieprz kajeński może zastąpić mieszanką pieprzu czarnego i białego, nie każdy lubi kajeński. Papryki nie zastępowałam marynowaną, więc nie wiem, myślę, że można tylko nie tą ostarą tylko taką łagodną, żeby nie było czuć octu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy