Buleczki owsiano-jogurtowe
450g maki pszennej typ 550
150g platkow owsianych
200ml letniej wody
150g jogurtu naturalnego
1 lyzeczka cukru
1 czubata lyzeczka soli
2 lyzeczki suchych drozdzy
woda i rozne ziarenka na wierzch buleczek
Make przesiac do miski, dodac wszystkie pozostale skladniki oprocz platkow owsianych.
Wyrobiac ok. 5 min. mikserem, dodac platki owsiane i dalej wyrabiac recznie. Gdy ciasto bedzie elasatyczne, zakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce, az podwoi swoja objetosc.
Wyjac z miski, jeszcze raz zagniesc, uformowac podluzne buleczki, ostrym nozem delikatnie naciac przez srodek, posmarowac woda i posypac ziarenkami ( ja wsypuje na talerz garsc roznych ziarenek i umaczam w nich uformowana buleczke, w ten sposob ziarenka sie b. dobrze przyklejaja). Odstawic do ponownego wyrosniecia.
Rozgrzac piekarnik do 200°. Piec do zrumienienia, ok. 20-30 min.
450g maki pszennej typ 550
150g platkow owsianych
200ml letniej wody
150g jogurtu naturalnego
1 lyzeczka cukru
1 czubata lyzeczka soli
2 lyzeczki suchych drozdzy
woda i rozne ziarenka na wierzch buleczek
Make przesiac do miski, dodac wszystkie pozostale skladniki oprocz platkow owsianych.
Wyrobiac ok. 5 min. mikserem, dodac platki owsiane i dalej wyrabiac recznie. Gdy ciasto bedzie elasatyczne, zakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce, az podwoi swoja objetosc.
Wyjac z miski, jeszcze raz zagniesc, uformowac podluzne buleczki, ostrym nozem delikatnie naciac przez srodek, posmarowac woda i posypac ziarenkami ( ja wsypuje na talerz garsc roznych ziarenek i umaczam w nich uformowana buleczke, w ten sposob ziarenka sie b. dobrze przyklejaja). Odstawic do ponownego wyrosniecia.
Rozgrzac piekarnik do 200°. Piec do zrumienienia, ok. 20-30 min.