- Sty 2, 2008
- 12,991
- 7,554
- 113
Wpisuję na prośbę Salsefii. Jeśli jest już na forum taki przepis, to proszę o usunięcie.
Przepis znaleziony przez małżonka (on u nas robi naleśniki, ja nie mam do tego cierpliwości) tutaj http://ugotuj.to/ugotuj/162720462/pankejki...pem+klonowym/p/
1 szklanka (150 g) przesianej mąki tortowej (u nas wrocławska)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 lekko ubite jajka
1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
1/2 szklanki (125 ml) niegazowanej wody mineralnej (u nas lekko gazowana)
2 łyżki masła
masło klarowane do smażenia (mąż smażył na oleju)
Wymieszać jajka, jogurt oraz wodę. Dodać stopione i przestudzone masło. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do suchych składników wlać składniki płynne i wymieszać.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Podawać z syropem klonowym lub sosem owocowym.
Przepis znaleziony przez małżonka (on u nas robi naleśniki, ja nie mam do tego cierpliwości) tutaj http://ugotuj.to/ugotuj/162720462/pankejki...pem+klonowym/p/
1 szklanka (150 g) przesianej mąki tortowej (u nas wrocławska)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 lekko ubite jajka
1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
1/2 szklanki (125 ml) niegazowanej wody mineralnej (u nas lekko gazowana)
2 łyżki masła
masło klarowane do smażenia (mąż smażył na oleju)
Wymieszać jajka, jogurt oraz wodę. Dodać stopione i przestudzone masło. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do suchych składników wlać składniki płynne i wymieszać.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Podawać z syropem klonowym lub sosem owocowym.
