- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku.
2 duże piersi z kurczaka
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku
olej do smażenia
marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody
Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.
Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.
![goan_curry.JPG goan_curry.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/70/70251-2af644f2681ebbcf6ad589fe7148c13b.jpg)
2 duże piersi z kurczaka
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku
olej do smażenia
marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody
Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.
![kurczak_filet.jpg](http://passionfruit.blox.pl/resource/kurczak_filet.jpg)
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.
Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: