Cebulowe racuszki z kwaśną śmietaną*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kiedy wczoraj robiłam "remanent" w mojej biblioteczce kulinarnej, natknęłam się na nieużywaną już od pewnego czasu książkę, zatytułowaną "Kuchnia z kręgu zodiaku". Bardzo się ucieszyłam, bo gotowałam z niej z zapałem, zaznaczając co smaczniejsze potrawy. Autorka książki, pani Alina Fedak, wprowadza nas w tajniki poszczególnych znaków zodiaku i przypisuje im odpowiednie potrawy. My na temat charakterystyki znaków zodiaku poczytamy sobie tutaj.
Natomiast dzisiejszy przepis, który zrobiłam na wczorajszą obiadokolację, przypisany jest skorpionowi. Proporcje dla 4 osób.

Składniki
- 50 dkg cebuli
- 10 dkg startego sera gouda
- 4 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 4 - 5 łyżek oleju (brałam pół na pół olej z masłem)
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (wzięłam 22%, kwaśną i gęstą)
- sól, pieprz

Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, a potem na cienkie paski, łączymy z serem, jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy, solimy, dodajemy pieprz. Masa powinna być pikantna. Ja z pieprzem postępowałam ostrożnie, bo nie przepadam za nim. Wy możecie popieprzyć według własnych upodobań. Na patelni (a najlepiej na dwóch) rozgrzewamy olej, albo olej z masłem i smażymy nieduże racuszki, rumieniąc je z dwóch stronj (po 2 minuty). Ja smażyłam na jednej patelni, bo dwie to już by była ekwilibrystyka kulinarna. Usmażone racuszki trzymamy w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku, aż wszystlkie się usmażą.
Podajemy polane śmietaną, przyprawioną solą i pieprzem. Można też śmietanę podać oddzielnie. Wedłu przepisu, do tego zielona sałata z sosem winegret.
Ja jadłam tylko ze śmietaną, próba z jogurtem greckim nie wypadła pomyślnie. Smak prawdziwej śmietany mnie wydaje się tu niezastąpiony. Powodzenia i smacznego - to jest naprawdę dobre. Będą też inne przepisy, dla innych znaków zodiaku. Może ktoś znajdzie coś dla siebie. Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Podoba mi się pomysł na te racuszki
icon_smile.gif

A ta książka jakiś czas temu znalazła się w mojej domowej biblioteczce, ale jeszcze nic z niej nie robiłam.

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Zrobiłam wczoraj, bardzo smaczne
mniam.gif
Podałam z kwaśną śmietaną 12% (bo tylko takiej używam). Bardzo dobre też z kefirem do popicia. Dziękuje Seniorko za przepis!
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy