Bułeczki maślane z dowolnym dodatkiem
Pyszne, chrupiące bułeczki idealne na późne śniadanie.
25 dag mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2/3 łyżeczki soli
5 dag masła
dowolne dodatki: posiekane orzechy, słonecznik, sezam, starty żółty ser
1 żółtko
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z cukrem i jajkiem, wlać do mąki wymieszanej z solą, wymieszać ciasto dokładnie, pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrobić powtórnie (można dodać słonecznik, posiekane orzechy, sezam), podzielić na 8 części, uformować bułeczki, oprószyć mąką. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać startym żółtym serem lub innym dodatkiem, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok. 200°C pół godziny.
Smarowanie żółtkiem i posypywanie ziarenkami nie jest konieczne. Dobre są również tylko "omączone".
Pyszne, chrupiące bułeczki idealne na późne śniadanie.
25 dag mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2/3 łyżeczki soli
5 dag masła
dowolne dodatki: posiekane orzechy, słonecznik, sezam, starty żółty ser
1 żółtko
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z cukrem i jajkiem, wlać do mąki wymieszanej z solą, wymieszać ciasto dokładnie, pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrobić powtórnie (można dodać słonecznik, posiekane orzechy, sezam), podzielić na 8 części, uformować bułeczki, oprószyć mąką. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać startym żółtym serem lub innym dodatkiem, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok. 200°C pół godziny.
Smarowanie żółtkiem i posypywanie ziarenkami nie jest konieczne. Dobre są również tylko "omączone".