- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
1 szkl startej dyni
1 jajko
1 mały jogurt naturalny lub maślanka, kefir
mąka
1- 2 łyżeczki cukru
szczypta soli, szczypta sody oczyszczonej
spora szczypta sproszkowanego imbiru
łyżeczka dobrego cukru waniliowego
kto lubi, może też dodać szczyptę cynamonu
cukier puder do posypania
kwaśne jabłka pokrojone w kostkę
Do startej dyni dodać jogurt lub maślankę, wsypać sodę, dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz cukru pudru. Wszystko wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, podawać posypane cukrem pudrem. Sa pyszne, mięciutkie, a dodatek imbiru jest bardzo ważny.
Tak wygląda surowe ciasto:
A tak usmażone placki:
Są naprawdę apetycznie żółte!

1 jajko
1 mały jogurt naturalny lub maślanka, kefir
mąka
1- 2 łyżeczki cukru
szczypta soli, szczypta sody oczyszczonej
spora szczypta sproszkowanego imbiru
łyżeczka dobrego cukru waniliowego
kto lubi, może też dodać szczyptę cynamonu
cukier puder do posypania
kwaśne jabłka pokrojone w kostkę
Do startej dyni dodać jogurt lub maślankę, wsypać sodę, dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz cukru pudru. Wszystko wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, podawać posypane cukrem pudrem. Sa pyszne, mięciutkie, a dodatek imbiru jest bardzo ważny.
Tak wygląda surowe ciasto:

A tak usmażone placki:

Są naprawdę apetycznie żółte!
