- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
korzystałam z przepisu podanego na: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francu...a_cebulowa.html
Składniki:
* 20 g masła
* 1 łyżka stołowa oleju
* 500 g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli ( ja użyłam czerwonej)
* 100 g brązowego cukru
* 1 łyżka czerwonego octu winnego
* 1 łyżka rumu
* 4 łyżki soku z czarnych porzeczek ( ja dałam dżem z porzeczek)
* 1/2 łyżeczki soli
* 6 łyżek octu balsamicznego
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie rozpuścić na średnim ogniu masło z olejem. Dorzucićcebulę i smażyć, mieszając przez 5 minut. Dodać cukier, rum, ocet, sok z porzeczek ( u mnie dżem) i sól. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając, dusić na minimalnym ogniu przez 1 i ½ godziny, aż cebula będzie miękka, nabierze odpowiedniej konsystencji
Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny, jeszcze trochę pogotować.
wyszła pyszna!!!
Składniki:
* 20 g masła
* 1 łyżka stołowa oleju
* 500 g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli ( ja użyłam czerwonej)
* 100 g brązowego cukru
* 1 łyżka czerwonego octu winnego
* 1 łyżka rumu
* 4 łyżki soku z czarnych porzeczek ( ja dałam dżem z porzeczek)
* 1/2 łyżeczki soli
* 6 łyżek octu balsamicznego
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie rozpuścić na średnim ogniu masło z olejem. Dorzucićcebulę i smażyć, mieszając przez 5 minut. Dodać cukier, rum, ocet, sok z porzeczek ( u mnie dżem) i sól. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając, dusić na minimalnym ogniu przez 1 i ½ godziny, aż cebula będzie miękka, nabierze odpowiedniej konsystencji
Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny, jeszcze trochę pogotować.
wyszła pyszna!!!
![konfitura_z_cebuli_002.jpg konfitura_z_cebuli_002.jpg](https://www.cincin.cc/data/attachments/61/61986-11a90d867906b86a992c9953e81319e4.jpg)