- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Lubię gotować'
mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garści świeżej bazylii
oliwa z oliwek
16-20 plasterków szynki parmeńskiej (dla mnie parmeńska jest za droga, uważam, ze z powodzeniem można używać szwarzwaldzkiej)
4 filety rybne po 200 g bez ości
sól i pieprz
ocet balsamiczny i rukola do przybrania
-piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni
- suszone pomidory i bazylię zmiksować z oliwą ze słoiczka, można dodać ocet balsamiczny
- na papierze do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą rozłożyć plastry szynki
- na szynce rozsmarować pastę pomidorowo-bazyliową
- na to położyć filet, za pomocą papieru zrolować ciasno razem z szynką
- przenieść roladę na posmarowaną oliwą blachę i włożyć do piekarnika na 15-20 minut
- podawać skropioną octem balsamicznym i posypaną listkami rukoli
W książce w składnikach podają sól i pieprz, natomiast w treści przepisu nie ma o tych składnikach słowa. Domyślam się, że trzeba w rybę wetrzeć sól i pieprz.
Właśnie siedzi w piekarniku, jak upiecze się, zrobię fotkę i dopiszę recenzję.
Już zjedzona. Okoń nilowy nie zachwycił mnie, mój błąd, bo nie odstał w soku cytrynowym. Na pewno do powtórzenia, jednak już z inną rybą.
Przed pieczeniem. Sypnęłam rozmarynu trochę.
Zjadłam z brokułem wg Ainsleya Harriota, zaraz wklepię przepis, bo bardzo smaczne to.

mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garści świeżej bazylii
oliwa z oliwek
16-20 plasterków szynki parmeńskiej (dla mnie parmeńska jest za droga, uważam, ze z powodzeniem można używać szwarzwaldzkiej)
4 filety rybne po 200 g bez ości
sól i pieprz
ocet balsamiczny i rukola do przybrania
-piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni
- suszone pomidory i bazylię zmiksować z oliwą ze słoiczka, można dodać ocet balsamiczny
- na papierze do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą rozłożyć plastry szynki
- na szynce rozsmarować pastę pomidorowo-bazyliową
- na to położyć filet, za pomocą papieru zrolować ciasno razem z szynką
- przenieść roladę na posmarowaną oliwą blachę i włożyć do piekarnika na 15-20 minut
- podawać skropioną octem balsamicznym i posypaną listkami rukoli
W książce w składnikach podają sól i pieprz, natomiast w treści przepisu nie ma o tych składnikach słowa. Domyślam się, że trzeba w rybę wetrzeć sól i pieprz.
Właśnie siedzi w piekarniku, jak upiecze się, zrobię fotkę i dopiszę recenzję.
Już zjedzona. Okoń nilowy nie zachwycił mnie, mój błąd, bo nie odstał w soku cytrynowym. Na pewno do powtórzenia, jednak już z inną rybą.
Przed pieczeniem. Sypnęłam rozmarynu trochę.

Zjadłam z brokułem wg Ainsleya Harriota, zaraz wklepię przepis, bo bardzo smaczne to.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: