- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Główne składniki to mięso mielone, ziemniaki i fasolka szparagowa. Wszystkiego powinno być mniej więcej po równo. Przygotowanie nie jest ani nadmiernie pracochłonne ani długie, ponieważ wszystkie składniki potrzebują mniej więcej tyle samo czasu. Na podstawie Tina Koch & Back-Ideen 7/2011.
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg fasolki szparagowej, poza sezonem - mrożonej
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czarny pieprz i sól do smaku
100 mleka
2 łyżki masła
100 ml wody
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Ziemniaki obrać, pokroić w nieduże kawałki i ugotować do miękkości. Podgrzać mleko, rozpuszczając w nim masło. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko z masłem, po czym ziemniaki dokładnie ugnieść na puree.
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli na pół-miękko.
W tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju obraną i posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodać mięso mielone i zioła prowansalskie. Smażyć mieszając. Kiedy mięso się podsmaży, dodać 100 ml wody i śmietanę. Chwilę razem dusić, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki, fasolkę i mięso ułożyć w formie do zapiekania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg fasolki szparagowej, poza sezonem - mrożonej
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czarny pieprz i sól do smaku
100 mleka
2 łyżki masła
100 ml wody
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Ziemniaki obrać, pokroić w nieduże kawałki i ugotować do miękkości. Podgrzać mleko, rozpuszczając w nim masło. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko z masłem, po czym ziemniaki dokładnie ugnieść na puree.
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli na pół-miękko.
W tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju obraną i posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodać mięso mielone i zioła prowansalskie. Smażyć mieszając. Kiedy mięso się podsmaży, dodać 100 ml wody i śmietanę. Chwilę razem dusić, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki, fasolkę i mięso ułożyć w formie do zapiekania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.