- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Składniki (cytuję za autorem):
* Przepis podstawowy
o 1 puszka odcedzonej ciecierzycy albo 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
o 4 łyżki płynu z puszki lub z gotowania ciecierzycy lub przegotowana woda
o 2 ząbki czosnku
o 1 łyżka oliwy
o 2 łyżki soku z cytryny
o ¼ łyżeczka soli
o ½ łyżeczki papryki w proszku (opcjonalnie)
* wariacja Shabby Sheik
o 1 łyżeczka zmielonego kminu
o 1 łyżeczka wędzonej papryki
o ¼ łyżeczki cayenne lub innego chilli
W robocie kuchennym zmielić ciecierzycę z czosnkiem. Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i paprykę i 2 łyżki płynu oraz kmin, wędzoną paprykę i cayenne. Wszystko dobrze zmiksować. Jeżeli masa sprawia problemy podczas mielenia dodawać po 1 łyżeczce pozostały płyn.
Moje uwagi: Zmielony pieprz cayenne zastąpiłam świeżą papryczką chilli, a płynu dolałam ok. 2 łyżki. Zastanawiam się jeszcze nad wersją z fasolą zamiast ciecierzycy, bo wydaje mi się, że będzie równie smaczna. Polecam.
Źródło: klik