- Lis 28, 2005
- 33,708
- 6,045
- 113
Zupa Parmentier
Źródło przepisu – Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego
Składniki:
50 dag ziemniaków
5 dag masła
3 pory
4 szklanki wywaru z kości i jarzyn
1 szklanka mleka
1 żółtko
sól
6 kromek bułki paryskiej lub groszek ptysiowy
Wykonanie:
Białą część porów drobno posiekać i udusić na 3 dag masła, dodać obrane, opłukane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalać wywarem, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Przetrzeć przez sito i zagotować, dodając mleko. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu – Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego
Składniki:
50 dag ziemniaków
5 dag masła
3 pory
4 szklanki wywaru z kości i jarzyn
1 szklanka mleka
1 żółtko
sól
6 kromek bułki paryskiej lub groszek ptysiowy
Wykonanie:
Białą część porów drobno posiekać i udusić na 3 dag masła, dodać obrane, opłukane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalać wywarem, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Przetrzeć przez sito i zagotować, dodając mleko. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: