- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Aloo Gobi
1 średni kalafoir (900 g)
500 g ziemniaków
100 g zielonego groszku
200 g pomidorów ( 2 sztuki)
1 mała cebula
kawałeczek imbiru
1 papryczka chili albo 3/4 łyżeczki chili w proszku
garść posiekanej kolendry 3/4 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminku.(albo dobrze posiekanego nożem)
1 łyżeczka Garam Masala
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli.
1.Ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Z kalafiora odcinamy różyczki. Pozostałe twardsze części kalafiora kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków. Chili kroimy w cieniutkie plasterki. Cebuklę siekamy w kosteczkę.Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w wiekszą kostkę. Imbir drobno siekamy.
2.W szerokim garnku z przykrywką rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy cebulkę a po następnych 2 minutach chili.
Po następnych 3 minutach dodajemy: ingwar, kolendre,kurkumę i mielony kminek. Wczastko dobrze mieszamy.
3.Dodajemy ziemniaki wraz z twardszymi częściami kalafiora. dolewamy 400ml wody. Dusimy przez 10 minut.
4.Dodajemy kalafiora i groszek oraz sól i Garam Masalę. Dusimy następne 10 minut
5.Dodajemy posiekane pomidory i dusimy następne 5 minut.(jeśli chcemy by potrawa była bardzo mięka dusimy jeszcze odpowiedniu długo)
6.Wykładamy na półmisek i posypujemy kolendrą.
ps. Podstawą Garam Masala są:Kalafior,ziemniaki,imbir,Garam Masala,chili,kurkuma,zmielony kminek oraz kolendra.
Wszystkie inne dodatki jak cebula,pomidory,groch,fasola,marchewka,szpinak itd to tylko kwesta smaku.
ps2.Aloo Gogi oznacza po prostu połączenie ziemniaków i kalafiora.Potrawę tą można znależć w menu prakrycznie każdej indyjskiej restaurasji na świecie.Pochodzi z północnego stanu Pendżab.
ps3.Moja wersja jest wersją mniej ostrą. Zamiast 3 chilii dodałem jedną.
ps4.Nie wiem na czym polega dodawanie do tej portawy jeszcze 1 łyżeczki Garama Masoli. Przecież ta Garama Masoli to wymieszane skladniki kminu,kurkumy,chili .
ps5.Profi robią to tak;
http://www.youtube.com/watch?v=IQ8sDvASVGE
lub
http://www.monkeysee.com/play/8291-how-to-...er-and-potatoes
1 średni kalafoir (900 g)
500 g ziemniaków
100 g zielonego groszku
200 g pomidorów ( 2 sztuki)
1 mała cebula
kawałeczek imbiru
1 papryczka chili albo 3/4 łyżeczki chili w proszku
garść posiekanej kolendry 3/4 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminku.(albo dobrze posiekanego nożem)
1 łyżeczka Garam Masala
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli.
1.Ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Z kalafiora odcinamy różyczki. Pozostałe twardsze części kalafiora kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków. Chili kroimy w cieniutkie plasterki. Cebuklę siekamy w kosteczkę.Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w wiekszą kostkę. Imbir drobno siekamy.
2.W szerokim garnku z przykrywką rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy cebulkę a po następnych 2 minutach chili.
Po następnych 3 minutach dodajemy: ingwar, kolendre,kurkumę i mielony kminek. Wczastko dobrze mieszamy.
3.Dodajemy ziemniaki wraz z twardszymi częściami kalafiora. dolewamy 400ml wody. Dusimy przez 10 minut.
4.Dodajemy kalafiora i groszek oraz sól i Garam Masalę. Dusimy następne 10 minut
5.Dodajemy posiekane pomidory i dusimy następne 5 minut.(jeśli chcemy by potrawa była bardzo mięka dusimy jeszcze odpowiedniu długo)
6.Wykładamy na półmisek i posypujemy kolendrą.
ps. Podstawą Garam Masala są:Kalafior,ziemniaki,imbir,Garam Masala,chili,kurkuma,zmielony kminek oraz kolendra.
Wszystkie inne dodatki jak cebula,pomidory,groch,fasola,marchewka,szpinak itd to tylko kwesta smaku.
ps2.Aloo Gogi oznacza po prostu połączenie ziemniaków i kalafiora.Potrawę tą można znależć w menu prakrycznie każdej indyjskiej restaurasji na świecie.Pochodzi z północnego stanu Pendżab.
ps3.Moja wersja jest wersją mniej ostrą. Zamiast 3 chilii dodałem jedną.
ps4.Nie wiem na czym polega dodawanie do tej portawy jeszcze 1 łyżeczki Garama Masoli. Przecież ta Garama Masoli to wymieszane skladniki kminu,kurkumy,chili .
ps5.Profi robią to tak;
http://www.youtube.com/watch?v=IQ8sDvASVGE
lub
http://www.monkeysee.com/play/8291-how-to-...er-and-potatoes
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: