Udka te podaję z młodymi ziemniakami z czosnkiem. Oba przepisy pochodzą z miesięcznika "Kuchnia". Danie to trochę zmodyfikowałam, nawet na przyjęcie gości, ponieważ nie mam naczynia, do którego zmieściłabym 6 kurzych udek. Biorę więc tylko ich górne części i to wystarczy do podanych dalej składników.
Składniki
6 górnych części udek kurczaka
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 większa puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
sól, pieprz
Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette.
Składniki
6 górnych części udek kurczaka
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 większa puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
sól, pieprz
Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z sosem vinaigrette.
Ostatnią edycję dokonał moderator: