Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu Henryka Vitry. Robiłam wszystkie te zalewy do zielonej sałaty, żeby urozmaicić dość nudną już wersję winegret lub śmietanową. Nie mam ulubionej zalewy, wszystko zależy od tego do czego ją podaję, a czasem od nastroju. Mam nadzieję, że wypróbujecie chociaż niektóre z nich, bo są naprawdę tego warte. Zaczniemy typowo, zalewą śmietanową, ale o nieco zmienionym składzie.
ZALEWA ŚMIETANOWA. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 łyżki soku pomarańczowego, sól i cukier do smaku, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki musztardy stołowej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub ubijać przez chwilkę sprężyną.
FRENCH DRESSING. 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 1/2 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżki octu winnego lub 4 łyżki soku cytrynowego, 1 surowe białko, 1 łyżka słodkiej śmietanki, 1/4 szklanki oliwy lub oleju sałatkowego.
Podane składniki, bez oleju i śmietanki, ubijać przez chwilę sprężyną, po czym ciągle ubijając dodawać stopniowo olej i w końcu śmietankę.
VINAIGRETTE. 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego (lub soku z 1 cytryny), ścięta łyżeczka soli, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka musztardy, , łyżka pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli, łyżka drobniutko pokrajanego szczypiorku albo naci pietruszki, ewentualnie pół na pół szczypiorku i pietruszki, szczypta pieprzu.
Składniki dokładnie zmieszać lub ubijać przez chwilę sprężyną.
ZALEWA CYTRYNOWO - ŻÓŁTKOWA. 4 czubate łyżki majonezu, 1 surowe żółtko, 2 łyżki soku cytrynowego, sól i pieprz do smaku.
Składniki dokładnie wymieszać.
ROQUEFORT DRESSING. 5 dkg roquefortu, 4 - 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego lub sok z pół cytryny, po szczypcie cukru i pieprzu, łyżka śmietanki, łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki.
Ser przetrzeć przez sitko i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wszystkie zalewy opracowano dla 4 - 6 osób. Może to komuś wydawać się za mało, ale zielona sałata nie może pływać w zalewie, ma być nią tylko zwilżona i stać się bogatsza o jeszcze jeden akcent smakowy.
ZALEWA ŚMIETANOWA. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 łyżki soku pomarańczowego, sól i cukier do smaku, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki musztardy stołowej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub ubijać przez chwilkę sprężyną.
FRENCH DRESSING. 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 1/2 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżki octu winnego lub 4 łyżki soku cytrynowego, 1 surowe białko, 1 łyżka słodkiej śmietanki, 1/4 szklanki oliwy lub oleju sałatkowego.
Podane składniki, bez oleju i śmietanki, ubijać przez chwilę sprężyną, po czym ciągle ubijając dodawać stopniowo olej i w końcu śmietankę.
VINAIGRETTE. 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego (lub soku z 1 cytryny), ścięta łyżeczka soli, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka musztardy, , łyżka pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli, łyżka drobniutko pokrajanego szczypiorku albo naci pietruszki, ewentualnie pół na pół szczypiorku i pietruszki, szczypta pieprzu.
Składniki dokładnie zmieszać lub ubijać przez chwilę sprężyną.
ZALEWA CYTRYNOWO - ŻÓŁTKOWA. 4 czubate łyżki majonezu, 1 surowe żółtko, 2 łyżki soku cytrynowego, sól i pieprz do smaku.
Składniki dokładnie wymieszać.
ROQUEFORT DRESSING. 5 dkg roquefortu, 4 - 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego lub sok z pół cytryny, po szczypcie cukru i pieprzu, łyżka śmietanki, łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki.
Ser przetrzeć przez sitko i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wszystkie zalewy opracowano dla 4 - 6 osób. Może to komuś wydawać się za mało, ale zielona sałata nie może pływać w zalewie, ma być nią tylko zwilżona i stać się bogatsza o jeszcze jeden akcent smakowy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: