- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* Pół kilograma zmielonego we własnym zakresie mięska wieprzowego (łopatka, szynka, karczek) lub drobiowego (udo indycze lub z kurczaka, pierś indyka lub kurczaka).
* 1-2 jajka
* 1 łyżka kaszki manny
* zielone i czarne oliwki
* zieleninka (koperek, szczypiorek, natka)
* czerwona papryka
* kukurydza
* maggi, pieprz, czosnek, papryka, vegeta, curry, imbir
* bułeczka tarta
* posiekana zrumieniona cebula
Wyrobić masę jak na klasyczne mielone i dodać po trochę przypraw, po czym zagęścić kaszką manną.
Dodać niewielką ilość pokrojonych oliwek, zrumienionej cebulki, posiekanej zieleniny, odsączonej kukurydzy i pokrojonej papryki.
Z gotowej masy mięsnej toczyć kulki wielkości większego orzecha włoskiego (np.za pomocą dwóch łyżeczek) i układać na kratce do gotowania na parze, lub wkładać do wrzącego bulionu czy sosu np.pomidorowego, pieczarkowego, paprykowego.
Można też obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć przed duszeniem - wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną.
Gotowane na parze lub duszone w bulionie podaję z ketchupem lub sosami (chrzanowym, musztardowym) lub też z tzatziki.
Kiedy przygotowuję je na grilla, wtedy toczę grube paluchy lub rozwałkowuję masę między dwoma arkuszami folii spożywczej i kroję kwadraty lub wykrawam szklanką płaskie okrągłe kotlety.
Po usmażeniu na grillu układam na nich po plasterku żółtego sera.
* 1-2 jajka
* 1 łyżka kaszki manny
* zielone i czarne oliwki
* zieleninka (koperek, szczypiorek, natka)
* czerwona papryka
* kukurydza
* maggi, pieprz, czosnek, papryka, vegeta, curry, imbir
* bułeczka tarta
* posiekana zrumieniona cebula
Wyrobić masę jak na klasyczne mielone i dodać po trochę przypraw, po czym zagęścić kaszką manną.
Dodać niewielką ilość pokrojonych oliwek, zrumienionej cebulki, posiekanej zieleniny, odsączonej kukurydzy i pokrojonej papryki.
Z gotowej masy mięsnej toczyć kulki wielkości większego orzecha włoskiego (np.za pomocą dwóch łyżeczek) i układać na kratce do gotowania na parze, lub wkładać do wrzącego bulionu czy sosu np.pomidorowego, pieczarkowego, paprykowego.
Można też obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć przed duszeniem - wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną.
Gotowane na parze lub duszone w bulionie podaję z ketchupem lub sosami (chrzanowym, musztardowym) lub też z tzatziki.
Kiedy przygotowuję je na grilla, wtedy toczę grube paluchy lub rozwałkowuję masę między dwoma arkuszami folii spożywczej i kroję kwadraty lub wykrawam szklanką płaskie okrągłe kotlety.
Po usmażeniu na grillu układam na nich po plasterku żółtego sera.