- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis oryginalny pochodzi z książki Manju Malhi „India with passion” . Wyszło bardzo smaczne, łagodnie IMO przyprawione i zdecydowanie do powtórki.
Składniki na 4 porcje:
- 30 g masła lub ghee
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie cebule posiekane
- 1 kg pałek i udek z kurczaka z kośćmi, bez skóry
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka garam masali
- 155 ml mleka kokosowego
- 155 ml wrzącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- parę posiekanych grubo gałązek świeżej kolendry
Rozgrzać masło lub ghee razem z olejem w patelni z grubym dnem, wsypać cebulę i smażyć ok. 6-7 minut aż się lekko zezłoci. Dodać kurczaka i sól i smażyć do zbrązowienia mięsa ok. 6 minut. Nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 18 minut aż kurczak będzie ugotowany. Dodać chilli i garam masalę i gotować bez przykrycia 3 minuty często mieszając. Dodać wodę, mleko kokosowe i sok z cytryny, dusić 3 minuty. Na koniec posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati.
Moje uwagi:
- użyłam piersi z kurczaka, a nie w/w udek, przez co nie dusiłam całości 18 minut ale znacznie krócej, ok. 5 minut.
- dodałam 2 łyżeczki garam masali bo lubię wyraźne smaki
- ilość chilli jest nieduża, mleko kokosowe skutecznie łagodzi jego ostrość, można więc dodać więcej chilli jeśli danie ma być ostrzejsze
- danie podałam z ryżem aromatycznym, przepis tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl=
- inne dodatki to gotowy chutney z mango i gęsty jogurt solo
Cin nie każdemu chce otwierać powiększenia zdjęć, więc oryginalny rozmiar tu:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...r6ArcCimcVX.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...M1n3NI4tykX.jpg
Składniki na 4 porcje:
- 30 g masła lub ghee
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie cebule posiekane
- 1 kg pałek i udek z kurczaka z kośćmi, bez skóry
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka garam masali
- 155 ml mleka kokosowego
- 155 ml wrzącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- parę posiekanych grubo gałązek świeżej kolendry
Rozgrzać masło lub ghee razem z olejem w patelni z grubym dnem, wsypać cebulę i smażyć ok. 6-7 minut aż się lekko zezłoci. Dodać kurczaka i sól i smażyć do zbrązowienia mięsa ok. 6 minut. Nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 18 minut aż kurczak będzie ugotowany. Dodać chilli i garam masalę i gotować bez przykrycia 3 minuty często mieszając. Dodać wodę, mleko kokosowe i sok z cytryny, dusić 3 minuty. Na koniec posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati.
Moje uwagi:
- użyłam piersi z kurczaka, a nie w/w udek, przez co nie dusiłam całości 18 minut ale znacznie krócej, ok. 5 minut.
- dodałam 2 łyżeczki garam masali bo lubię wyraźne smaki
- ilość chilli jest nieduża, mleko kokosowe skutecznie łagodzi jego ostrość, można więc dodać więcej chilli jeśli danie ma być ostrzejsze
- danie podałam z ryżem aromatycznym, przepis tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl=
- inne dodatki to gotowy chutney z mango i gęsty jogurt solo
Cin nie każdemu chce otwierać powiększenia zdjęć, więc oryginalny rozmiar tu:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...r6ArcCimcVX.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...M1n3NI4tykX.jpg
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: