- Lut 5, 2009
- 779
- 0
- 0
Mój pierwszy przepis na cincin. Przedtem długo szukałam, czy nie ma gdzieś podobnego, ale nie znalazłam. Gorąco polecam, bo jest pyszne, w smaku lekko na słodko
Składniki na dwie porcje:
2 większe piersi z kurczaka
2 papryki (czerwona i żółta, ja zwykle robię tylko z czerwonej, bo nie zawsze jest w sklepie)
1/4 bulionu w kostce
1/4 szklanki soku ananasowego
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki drobno pokrojonego ananasa z zalewy
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
mielony imbir
sól
Przygotowanie:
1. Piersi pokroić w średniej wielkości kosteczkę, oprószyć solą i imbirem według upodobań (ja używam dużo imbiru, nadaje ciekawy smak).
2. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
3. Przełożyć do rondelka, zalać połową przygotowanego bulionu i dusić 15 minut.
4. Po 15 minutach wlać resztę bulionu zmieszanego z sokiem z cytryny i sokiem ananasowym. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i rozgnieciony czosnek.
5. Dusić następne 15 minut do zmięknięcia papryki (ma być miękka, ale jednocześnie jędrna).
6. Pięć minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego ananasa.
Gotowe!
Podawać z ryżem brązowym ugotowanym na sypko.
Kaloryczność jednej porcji (1 pierś + 3 łyżki ryżu): około 330 kcal.
Składniki na dwie porcje:
2 większe piersi z kurczaka
2 papryki (czerwona i żółta, ja zwykle robię tylko z czerwonej, bo nie zawsze jest w sklepie)
1/4 bulionu w kostce
1/4 szklanki soku ananasowego
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki drobno pokrojonego ananasa z zalewy
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
mielony imbir
sól
Przygotowanie:
1. Piersi pokroić w średniej wielkości kosteczkę, oprószyć solą i imbirem według upodobań (ja używam dużo imbiru, nadaje ciekawy smak).
2. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
3. Przełożyć do rondelka, zalać połową przygotowanego bulionu i dusić 15 minut.
4. Po 15 minutach wlać resztę bulionu zmieszanego z sokiem z cytryny i sokiem ananasowym. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i rozgnieciony czosnek.
5. Dusić następne 15 minut do zmięknięcia papryki (ma być miękka, ale jednocześnie jędrna).
6. Pięć minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego ananasa.
Gotowe!
Podawać z ryżem brązowym ugotowanym na sypko.
Kaloryczność jednej porcji (1 pierś + 3 łyżki ryżu): około 330 kcal.
Ostatnią edycję dokonał moderator: