- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Gougeres są tradycyjną francuską przekąską podawaną do wina. Oryginalnie powinny być robione z serem gruyere, ale bardzo dobrze udają się równiez z innym dość topliwym serem o wyraźnym smaku, można też sery mieszać albo wręcz wykorzystać resztki róznych twardych serów zalegające w lodówce. Można też dodać do ciasta posiekany szczypiorek lub tymianek jak np. tu: http://www.davidlebovitz.com/archives/2009...puffs.html#more
Przepis poniższy znalazłam przez google, oryginał znajduje się tu: http://www.foodandwine.com/recipes/alain-ducasses-gougeres
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 113 g masła w kawałkach
- duża szczypta soli gruboziarnistej
- 1 szklanka mąki
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- ok. 100 g startego sera gruyere (ok 1 szklanki) plus trochę na posypanie
- świeżo tarty pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, dodać mleko i wodę, zagotować. Wsypać do tego od razu całą mąkę naraz i mieszać drewnianą łyzką aż utworzy się kula ciasta, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Masę przełozyc do miski i odstawić na chwilę.
Masę zmiksować, dodając kolejno po jednym jajku i miskując dokładnie do połączenia się składników. Dodać ser i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Piekarnik nagrzać do 210*C.
Dwie blachy wyłozyć papierem do pieczenia. Masę najwygodniej przełozyć do woreczka i wyciskać nieduże max. 2 cm średnicy kulki, ale mozna tez wykładać kupki ciasta łyżeczką, ja posłuzyłam się łyżką do lodów w rozmiarze 50. Posypać każdą kulkę serem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 20 minut lub aż ptysie urosną i lekko zbrązowieją. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żeby ciastka nie opadły. Dobrze jest piec z termoobiegiem, nalezy wtedy jednak obserwować czy ptysie nie upieką się wcześniej.
Z tych proporcji wyszły mi 32 całkiem spore ptysie, które można było nadziać jakimś kremowym serkiem, ponieważ miały dość miejsca w środku. Polecam bardzo, bo szybko się robi, a są bardzo smaczne
Przepis poniższy znalazłam przez google, oryginał znajduje się tu: http://www.foodandwine.com/recipes/alain-ducasses-gougeres
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 113 g masła w kawałkach
- duża szczypta soli gruboziarnistej
- 1 szklanka mąki
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- ok. 100 g startego sera gruyere (ok 1 szklanki) plus trochę na posypanie
- świeżo tarty pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, dodać mleko i wodę, zagotować. Wsypać do tego od razu całą mąkę naraz i mieszać drewnianą łyzką aż utworzy się kula ciasta, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Masę przełozyc do miski i odstawić na chwilę.
Masę zmiksować, dodając kolejno po jednym jajku i miskując dokładnie do połączenia się składników. Dodać ser i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Piekarnik nagrzać do 210*C.
Dwie blachy wyłozyć papierem do pieczenia. Masę najwygodniej przełozyć do woreczka i wyciskać nieduże max. 2 cm średnicy kulki, ale mozna tez wykładać kupki ciasta łyżeczką, ja posłuzyłam się łyżką do lodów w rozmiarze 50. Posypać każdą kulkę serem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 20 minut lub aż ptysie urosną i lekko zbrązowieją. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żeby ciastka nie opadły. Dobrze jest piec z termoobiegiem, nalezy wtedy jednak obserwować czy ptysie nie upieką się wcześniej.
Z tych proporcji wyszły mi 32 całkiem spore ptysie, które można było nadziać jakimś kremowym serkiem, ponieważ miały dość miejsca w środku. Polecam bardzo, bo szybko się robi, a są bardzo smaczne