- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Placuszki serkowe
... nieslychanie delikatne i miękkie, jak chmurki....
Opakowane twarożku 3 krotnie mielonego - u mnie Pilos 250 g. ( może byc też serek homo)
2 łyżki cukru - do smaku
1 jajko
ok. 4-6 łyżek mąki
Składniki wymieszać, dodać mąkę. Ilość jest orientacyjna, zależna od wielkości i gęstości serka. Trzeba jej dodać tyle, by wyszło dość gęste ciasto, dające się jednak nakładać swobodnie łyżką, aby placuszki nie wyszły zbyt twarde. Konsystencja gęstej śmietany. Przy serku homo będzie to więcej, niż przy gęstym twarożku. Można zrobić z serka waniliowego, nie dodając już wtedy cukru.
Smażyć na patelni naleśnikowej, na małym ogniu, do zrumienienia po obu stronach.
Podawać gorące.
Na zdjęciu z twarożkiem różanym.[/b]
... nieslychanie delikatne i miękkie, jak chmurki....

Opakowane twarożku 3 krotnie mielonego - u mnie Pilos 250 g. ( może byc też serek homo)
2 łyżki cukru - do smaku
1 jajko
ok. 4-6 łyżek mąki
Składniki wymieszać, dodać mąkę. Ilość jest orientacyjna, zależna od wielkości i gęstości serka. Trzeba jej dodać tyle, by wyszło dość gęste ciasto, dające się jednak nakładać swobodnie łyżką, aby placuszki nie wyszły zbyt twarde. Konsystencja gęstej śmietany. Przy serku homo będzie to więcej, niż przy gęstym twarożku. Można zrobić z serka waniliowego, nie dodając już wtedy cukru.
Smażyć na patelni naleśnikowej, na małym ogniu, do zrumienienia po obu stronach.
Podawać gorące.
Na zdjęciu z twarożkiem różanym.[/b]
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: