- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Przejadły mi się zwykłe mielone, więc musiałam spróbować
Ugotowałam jajka na twardo i zapomniałam je wpakować do środka... nadrobiłam sałatką Składniki podaję na 2 porcje.
MIELONY OMLET
składniki:
- 25 dkg mięsa mielonego
- 3 jajka - w tym 2 ugotowane na twardo
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 2 plasterki żółtego sera
- ogórek konserwowy
- 1 cebulaa
- bułka tarta
- majeranek
- pieprz
- szczypta vegety
- tłuszcz do smażenia
Cebulę posiekać i zeszklić. Mięso mielone dobrze wyrobić z jajkiem, bułką, majernakiem, pieprzem i vegetą. Podzielić na 2 równe części. Rozłożyć kawałek folii spożywczej, zmoczyć ją. Na mokrej folii rozpłaszczyć część mięsa - zrobić placek grubości 1-1,5 cm i ok. 16- 17cm średnicy. Na prawej części placka ułożyć pół plasterka sera, na nim plastry jajka, pomidora i ogórka + drugą połowę sera. Lewą dłoń włożyć pod folię i złożyć placek na pół. Przez folię skleić brzegi. Tak przygotowane "omlety" obtoczyć w bułce tartej i usmazyć z obu stron na tłuszczu.
źródło: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...15&offset=0
MIELONY OMLET
składniki:
- 25 dkg mięsa mielonego
- 3 jajka - w tym 2 ugotowane na twardo
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 2 plasterki żółtego sera
- ogórek konserwowy
- 1 cebulaa
- bułka tarta
- majeranek
- pieprz
- szczypta vegety
- tłuszcz do smażenia
Cebulę posiekać i zeszklić. Mięso mielone dobrze wyrobić z jajkiem, bułką, majernakiem, pieprzem i vegetą. Podzielić na 2 równe części. Rozłożyć kawałek folii spożywczej, zmoczyć ją. Na mokrej folii rozpłaszczyć część mięsa - zrobić placek grubości 1-1,5 cm i ok. 16- 17cm średnicy. Na prawej części placka ułożyć pół plasterka sera, na nim plastry jajka, pomidora i ogórka + drugą połowę sera. Lewą dłoń włożyć pod folię i złożyć placek na pół. Przez folię skleić brzegi. Tak przygotowane "omlety" obtoczyć w bułce tartej i usmazyć z obu stron na tłuszczu.
źródło: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...15&offset=0