krem czekoladowy :
* 2 pomarancze
* 200g czekolady
* 60 g maki
* 2 zoltka
* 300 ml wrzacego mleka
* 50 ml plynnej smietanki
Ciasto :
* 1 lyzka cynamonu
* 4 jajka + 2 bialka
* 80 g cukru
* 80 g maki
* kawalek maslo wielkosci orzecha
Nastawic piekarnik na 220° .
Oddzeilic bialka od zoltek
Stopic maslo.
Wymieszac 4 zoltka, make, cukier, cynamon i stopione maslo. Ubic pianke z bialek i delikatnie wymieszac z reszta.
Ciasto rozsmarowac na plaskiej blasze (pisze specjalnie, bo sama mam krzywa :/ ) posmarowanej maslem i wysypana maka, piec ok 10 minut.
Po upieczeniu wylozyc ciasto na czysta wilgotna sciereczke, i od razu zwinac .
Pomarancze obrac "do zywego", jedna pokroic w plastry, druga w kostke.
Przygotowac krem czekoladowy : stopic 150 g czekolady, dodac 2 zoltka i make. Doprowadzic mleko do wrzenia, i zalac nim czekolade z przyleglosciami. Gotowac 5 minut, mieszajac.
Schlodzic przez godzine w lodowce.
Kostki pomaranczy wrzucic do schlodzonego kremu, i wylozyc tenze krem na ciasto
Zagrzac plynna smietanke i wylac na resztke czekolady (50 g) polamana w kawalki. Przykryc i poczekac 5 minut, potem wymieszac. Rolade polac powstalym kremem i wstawic na 30 minut do lodowki. Udekorowac plastrami pomaranczy.
Ten przepis tez jeszcze nie testowany, ale mam zamiar w tym roku. Tzn pewnie konkretnie w ten piatek, wiec dam wiesci jak wyszla. Musze tylko pamietac o uraniu jakiejs makzymalnie niekosmatej scierki
* 2 pomarancze
* 200g czekolady
* 60 g maki
* 2 zoltka
* 300 ml wrzacego mleka
* 50 ml plynnej smietanki
Ciasto :
* 1 lyzka cynamonu
* 4 jajka + 2 bialka
* 80 g cukru
* 80 g maki
* kawalek maslo wielkosci orzecha
Nastawic piekarnik na 220° .
Oddzeilic bialka od zoltek
Stopic maslo.
Wymieszac 4 zoltka, make, cukier, cynamon i stopione maslo. Ubic pianke z bialek i delikatnie wymieszac z reszta.
Ciasto rozsmarowac na plaskiej blasze (pisze specjalnie, bo sama mam krzywa :/ ) posmarowanej maslem i wysypana maka, piec ok 10 minut.
Po upieczeniu wylozyc ciasto na czysta wilgotna sciereczke, i od razu zwinac .
Pomarancze obrac "do zywego", jedna pokroic w plastry, druga w kostke.
Przygotowac krem czekoladowy : stopic 150 g czekolady, dodac 2 zoltka i make. Doprowadzic mleko do wrzenia, i zalac nim czekolade z przyleglosciami. Gotowac 5 minut, mieszajac.
Schlodzic przez godzine w lodowce.
Kostki pomaranczy wrzucic do schlodzonego kremu, i wylozyc tenze krem na ciasto
Zagrzac plynna smietanke i wylac na resztke czekolady (50 g) polamana w kawalki. Przykryc i poczekac 5 minut, potem wymieszac. Rolade polac powstalym kremem i wstawic na 30 minut do lodowki. Udekorowac plastrami pomaranczy.
Ten przepis tez jeszcze nie testowany, ale mam zamiar w tym roku. Tzn pewnie konkretnie w ten piatek, wiec dam wiesci jak wyszla. Musze tylko pamietac o uraniu jakiejs makzymalnie niekosmatej scierki
Ostatnią edycję dokonał moderator: