- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Składniki:
mniej więcej z tego przepisu: tiny.pl/1zrq ale nie dodałam czarnuszki i chilli, za to
dodałam jedną cebulę pokrojoną w kostkę i 3 łyżki octu winnego, a przyprawy najpierw
lekko roztarłam w moździerzu
- 2 średnie bardzo dojrzałe mango
- 2 łyżki oleju
- 2 suche papryczki chilli
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- szczypta kuminu
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Obrać mango i pokroić na kawałki lub rozgnieść łyżką. Rozgrzać na patelni olej i wsypać
przyprawy oprócz papryki, którą dodajemy pod koniec. Smażyć chwilę (w tym miejscu
dodać opcjonalnie cebulę) wsypać paprykę, sól i cukier, wymieszać i dodać sok z cytryny,
zmniejszyć ogień i dodać mango. Dusić ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Można
przechowywać do tygodnia w lodówce, albo zapasteryzować.
mniej więcej z tego przepisu: tiny.pl/1zrq ale nie dodałam czarnuszki i chilli, za to
dodałam jedną cebulę pokrojoną w kostkę i 3 łyżki octu winnego, a przyprawy najpierw
lekko roztarłam w moździerzu
- 2 średnie bardzo dojrzałe mango
- 2 łyżki oleju
- 2 suche papryczki chilli
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- szczypta kuminu
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Obrać mango i pokroić na kawałki lub rozgnieść łyżką. Rozgrzać na patelni olej i wsypać
przyprawy oprócz papryki, którą dodajemy pod koniec. Smażyć chwilę (w tym miejscu
dodać opcjonalnie cebulę) wsypać paprykę, sól i cukier, wymieszać i dodać sok z cytryny,
zmniejszyć ogień i dodać mango. Dusić ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Można
przechowywać do tygodnia w lodówce, albo zapasteryzować.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: