Racuszki bananowe*

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Racuszki bananowe

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu (może być cukier puder)
kilka kropel zapachu waniliowego
szczypta kurkumy (niekoniecznie)
ok. 3 łyżek mąki pszennej lub ryżowej
olej

Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód (lub cukier), zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.
Doskonale smakują na gorąco i na zimno.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo dziekuje, zrobie dzieciom jak tylko upal troche zelzy...
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wczoraj rowniez ugotowalam kasze z mysla o racuchach. Porzadnie sparzylam, ugotowalam, ale mimo wszystko czuc smak goryczki. A podobno ma byc slodkawa...? Dzisiaj wybieram sie do mlyna po make graham, ale watpie, ze beda mieli kasze jaglana, a make jaglana tym bardziej.

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Inez, jeśli dużo zużywacie mąki, to polecam kupno specjalnego młynka do zboża. My taki kupiliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mam zawsze świeżą mąkę, a było dla mnie problemem, by często jeździć po mąkę razową (nie można zrobić dużych zapasów, bo szybko się psuje). W młynku mielę też wszelkie kasze na mąkę (gryczaną, jaglaną, pęczak) oraz ryż. Wiem, że jest swieża i razowa, a w sklepie nie zawsze można kupić to, co mi potrzebne.
Można też próbować zemleć kasze w dobrym blenderze lub młynku do kawy. Trochę to kłopotliwe, warto też przesiewać taką mąkę przez sitko, bo zdarzają się grudki, ale zawsze to jakieś wyjście.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Patent z blenderem juz wyprobowalam mielac kasze gryczana. Dziala calkiem niezle jak na moje potrzeby. Gorzej juz z zakupem kaszy dobrej jakosci, jak latwo sie domyslic wszystkie importowane, w Portugalii nie znaja kasz. Jedynie pelnoziarnisty ryz jest latwo dostepny.

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Cieszę się, Margot. Ja robiłam je dla nastoletniej kuzynki, bardzo jej smakowały. Zależało mi, by coś zrobić dla dzieciaka, który jada tylko tradycyjnie, tak, by mu smakowało.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
AS, jaglana plukac goraca, zimna, goraca, zimna

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy