- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Pasztet tuńczykowo-paprykowy w cieście, czyli Tourte au thon et poivron
Danie na 4 osoby.
Składniki:
Przepis pochodzi z czasopisma "Vie pratique Gourmand" nr 113
Moje modyfikacje:
1. Nie miałam kuminu, więc nie dałam
2. Zamiast zielonej papryki dałam żółtą
3. Szalotki też mi zabrakło, więc dałam zwykłą cebulę.
4. Dorzuciłam między tuńczyka a jajka odrobinę sera żółtego
5. Masła nie rozpuszczałam, tylko wiórkami wyłolżyłam wierzch tarty
Doooooooooobre było
Danie na 4 osoby.
Składniki:
- 2 ciasta francuskie (w sumie ok 460g)
- 300g tuńczyka w oleju
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 4 szalotki
- 3 jajka
- 50g masła
- 2 łyżeczki do kawy kuminu
- papryka i zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Obrać i pokroić szalotki. Umyć, wypestkować i pokroić paprykę w paski. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Odsączyć tuńczyka zachowując olej.
- Na patelni zagrzać olej z tuńczyka. Przesmażyć na nim szalotkę i paprykę ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnionego tuńczyka, kumin, paprykę i zioła. Posolić i popieprzyć.
- Wyłożyć blaszkę jedną częścią ciasta francuskiego. Wyłożyć na to masę tuńczykowo-paprykową. N a wierzchu poukładać plasterki jajek i przykryć drugą częścią ciasta.
- Ponakłuwać wierzch nożem i posmarować rozpuszczonym masłem. Włożyć do piekarnika i piec ok 30 minut.
Przepis pochodzi z czasopisma "Vie pratique Gourmand" nr 113
Moje modyfikacje:
1. Nie miałam kuminu, więc nie dałam
2. Zamiast zielonej papryki dałam żółtą
3. Szalotki też mi zabrakło, więc dałam zwykłą cebulę.
4. Dorzuciłam między tuńczyka a jajka odrobinę sera żółtego
5. Masła nie rozpuszczałam, tylko wiórkami wyłolżyłam wierzch tarty
Doooooooooobre było
Ostatnią edycję dokonał moderator: