6 mergezow
2 duze cebule
oliwa
po pol lyzeczki:
-kuminu
-czerwonej przyprawy ras al hanout
-cayenne
sol, mielony czarny pieprz
Cebule pokroic w grube piorka (czyli najpierw na pol, potem jak okolo polcentymetrowe czastki cytrusow, rozdzielic palcami na pojedyncze listki)
Usmazyc kielbaski na oliwie, zdjac. Na te sama oliwe wrzucic cebule, dodac przyprawy, poddusic kilka minut na wolnym ogniu. Sol dodac pod koniec, zeby cebula nie zmiekla zbyt szybko, a zdazyla przejsc przyprawami. Wlozyc w powrotem kielbaski na patelnie, podgrzac 1-2 minuty.
To dzisiejsza arabska improwizacja kolacyjna, wyszla nadspodziewanie smaczna.
Podalam z bagietka tradycyjna, ale mysle, ze moze byc niezle z zielona soczewica albo z ktoras z ciecierzyc Marghe.
2 duze cebule
oliwa
po pol lyzeczki:
-kuminu
-czerwonej przyprawy ras al hanout
-cayenne
sol, mielony czarny pieprz
Cebule pokroic w grube piorka (czyli najpierw na pol, potem jak okolo polcentymetrowe czastki cytrusow, rozdzielic palcami na pojedyncze listki)
Usmazyc kielbaski na oliwie, zdjac. Na te sama oliwe wrzucic cebule, dodac przyprawy, poddusic kilka minut na wolnym ogniu. Sol dodac pod koniec, zeby cebula nie zmiekla zbyt szybko, a zdazyla przejsc przyprawami. Wlozyc w powrotem kielbaski na patelnie, podgrzac 1-2 minuty.
To dzisiejsza arabska improwizacja kolacyjna, wyszla nadspodziewanie smaczna.
Podalam z bagietka tradycyjna, ale mysle, ze moze byc niezle z zielona soczewica albo z ktoras z ciecierzyc Marghe.