Oryginalne, bo gotowane, bardzo kruche
składniki
1 1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
kilka kropli olejku waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych (niekoniecznie)
sposób przygotowania
Masło stopić, zestawić z ognia, dodać rodzynki, cukier i mleko, zamieszać. Jajka zmiksować na jednolita masę, dodać do masła, podgrzewać na małym ogniu ok. 5 min, aż zacznie wrzeć i lekko zgęstnieje. Lekko przestudzić. W misce zmieszać mąkę, sól, proszek i sodę, dodać masę, krótko mieszać, dodać orzechy połączyć. Przełożyć do nasmarowanych foremek, lekko uklepać wierzch, piec 15-20 min w 190 stopni.

składniki
1 1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
kilka kropli olejku waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych (niekoniecznie)
sposób przygotowania
Masło stopić, zestawić z ognia, dodać rodzynki, cukier i mleko, zamieszać. Jajka zmiksować na jednolita masę, dodać do masła, podgrzewać na małym ogniu ok. 5 min, aż zacznie wrzeć i lekko zgęstnieje. Lekko przestudzić. W misce zmieszać mąkę, sól, proszek i sodę, dodać masę, krótko mieszać, dodać orzechy połączyć. Przełożyć do nasmarowanych foremek, lekko uklepać wierzch, piec 15-20 min w 190 stopni.