- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
A oto przepis:
7 g świeżych drożdży
215 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
340 g białej mąki
55 g masła
7 g soli
Ciasto wyrobiłam w maszynie, ulepiłam z niego kulki i piekłam w temp. 220 st C przez 20 min.
Metoda manualna:
drożdże wkruszyć do miski, dodać trochę mleka i cukier i rozprowadzić na gładką pastę. Następnie dodać resztę mleka, wsypać ok 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i zostawić w temp pokojowej aż rozczyn zwiększy swoją objętość (ok pół godz).
Resztę mąki wymieszać z solą, dodać masło, wyrobić do konsystencji zacierek, następnie wlać rozczyn i zarobić miękkie ciasto.
Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać aż będzie gładkie.
Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Później uformowac bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
uwaga: bułeczek nie trzeba dodatkowo niczym smarować - ciasto jest gładkie i
maślane.
Smacznego!
7 g świeżych drożdży
215 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
340 g białej mąki
55 g masła
7 g soli
Ciasto wyrobiłam w maszynie, ulepiłam z niego kulki i piekłam w temp. 220 st C przez 20 min.
Metoda manualna:
drożdże wkruszyć do miski, dodać trochę mleka i cukier i rozprowadzić na gładką pastę. Następnie dodać resztę mleka, wsypać ok 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i zostawić w temp pokojowej aż rozczyn zwiększy swoją objętość (ok pół godz).
Resztę mąki wymieszać z solą, dodać masło, wyrobić do konsystencji zacierek, następnie wlać rozczyn i zarobić miękkie ciasto.
Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać aż będzie gładkie.
Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Później uformowac bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
uwaga: bułeczek nie trzeba dodatkowo niczym smarować - ciasto jest gładkie i
maślane.
Smacznego!
