Składniki:
650 ml mleka
300g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
garść rodzynek
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier na jasnobrazowy karmel (mieszac aby sie nie przypaliło).
Do goracego karmelu wlewać bardzo powoli gorące mleko. Zamieszać energicznie (rozbić powstałe kryształki) i gotować na małym ogniu do ponownego rozpuszczenia cukru. Stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodac kaszę mannę, Smażyć ją, mieszając przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum. Do mleka dodać rodzynki, sok i skórkę pomarańczową.Zamieszać. Powstałą masę dodac do kaszy manny. Zamieszać. Masę gotować na małym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całkowicie płyn.
Zamieszać kilka razy. Uwaga- deser ten podaje się na gorąco
650 ml mleka
300g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
garść rodzynek
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier na jasnobrazowy karmel (mieszac aby sie nie przypaliło).
Do goracego karmelu wlewać bardzo powoli gorące mleko. Zamieszać energicznie (rozbić powstałe kryształki) i gotować na małym ogniu do ponownego rozpuszczenia cukru. Stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodac kaszę mannę, Smażyć ją, mieszając przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum. Do mleka dodać rodzynki, sok i skórkę pomarańczową.Zamieszać. Powstałą masę dodac do kaszy manny. Zamieszać. Masę gotować na małym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całkowicie płyn.
Zamieszać kilka razy. Uwaga- deser ten podaje się na gorąco
Ostatnią edycję dokonał moderator: