- Lis 28, 2005
- 33,918
- 6,338
- 113
Torcik serowy bez pieczenia
Składniki:
Spód:
150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500 g twarogu o zawartości 5% tłuszczu
250 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny (ja nie daję)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku ( ok. 100 ml)
150 g naturalnego jogurtu o zawartości 3% tłuszczu
500 ml śmietany kremówki
Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Odłożyć 1/2 szklanki masy. Resztą masy wyłożyć dno tortownicy.
Miksować twaróg, cukier, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać , lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
Miskę z masą serową wstawić na 5 - 10 minut do lodówki ( ale nie na dłużej!). W tym czasie ubić na sztywno kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
PO tym czasie posypać pozostawionymi okruszkami biszkoptów z masłem.
Przepis podała na Izbushce Kukuszka na podstawie przepisu Ruth Sirkis:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=6
Mój torcik:
Moje uwagi:
Nie posypywałam go kruszonką ciasteczkową ( całą wykorzystałam na spód).
Moim zdaniem smaczniejsze od biszkoptów są ciastka Digestive.
Bardziej mi też smakuje spód podpieczony kilka minut w 180 stopniach C.
Autorka przepisu poleca do tego sernika tortownicę o średnicy 24 cm, ale ja ze względu na owoce i galaretkę wzięłam większą ( o średnicy 26 cm). Jeśli planuje sie grubą warstwę owocowo - galaretkową, można wziąć nawet tortownicę o średnicy 28 cm.
Torcik jest baaaardzo delikatny i baaaardzo kremowy.
Smakuje bardziej jak śmietankowy krem niż typowy sernik bez pieczenia. Polecam!
Składniki:
Spód:
150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500 g twarogu o zawartości 5% tłuszczu
250 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny (ja nie daję)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku ( ok. 100 ml)
150 g naturalnego jogurtu o zawartości 3% tłuszczu
500 ml śmietany kremówki
Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Odłożyć 1/2 szklanki masy. Resztą masy wyłożyć dno tortownicy.
Miksować twaróg, cukier, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać , lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
Miskę z masą serową wstawić na 5 - 10 minut do lodówki ( ale nie na dłużej!). W tym czasie ubić na sztywno kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
PO tym czasie posypać pozostawionymi okruszkami biszkoptów z masłem.
Przepis podała na Izbushce Kukuszka na podstawie przepisu Ruth Sirkis:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=6
Mój torcik:


Moje uwagi:
Nie posypywałam go kruszonką ciasteczkową ( całą wykorzystałam na spód).
Moim zdaniem smaczniejsze od biszkoptów są ciastka Digestive.
Bardziej mi też smakuje spód podpieczony kilka minut w 180 stopniach C.
Autorka przepisu poleca do tego sernika tortownicę o średnicy 24 cm, ale ja ze względu na owoce i galaretkę wzięłam większą ( o średnicy 26 cm). Jeśli planuje sie grubą warstwę owocowo - galaretkową, można wziąć nawet tortownicę o średnicy 28 cm.
Torcik jest baaaardzo delikatny i baaaardzo kremowy.
Smakuje bardziej jak śmietankowy krem niż typowy sernik bez pieczenia. Polecam!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: