- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
2 gorzkie czekolady
5 jaj
1 szkl. cukru (ja daję mniej bo lubię mało słodkie)
posiekane orzechy włoskie (dać ile się lubi a można nie dawać wcale)
250 ml śmietanki kremówki
dżem wiśniowy
wiśnie w spirytusie do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z czekoladą i siekanymi orzechami, na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Piec w tortownicy o śr. 24 cm w temp. 180 st. C przez około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć dżemem, ubić śmietankę na szytwno, posmarować nią wierzch i boki, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować jak fantazja podpowiada
, na bitej śmietanie ułożyć wiśnie w spirytusie, można posypać siekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. W wersji nie dla dzieci ciasto można nasączyć żubrówką ale nie jest to konieczne, ciasto jest wilgotne samo w sobie, a tu zdjęcie na zachęte
Smacznego
5 jaj
1 szkl. cukru (ja daję mniej bo lubię mało słodkie)
posiekane orzechy włoskie (dać ile się lubi a można nie dawać wcale)
250 ml śmietanki kremówki
dżem wiśniowy
wiśnie w spirytusie do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z czekoladą i siekanymi orzechami, na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Piec w tortownicy o śr. 24 cm w temp. 180 st. C przez około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć dżemem, ubić śmietankę na szytwno, posmarować nią wierzch i boki, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować jak fantazja podpowiada

Smacznego