Witam
Przepis pochodzi z "Kuchni Kryszny" Adiraja dasa
175 g krótkoziarnistego białego ryżu
100 g urad dalu (dalem określane są wszystkie rośliny straczkowe)
2 świeże posiekane papryczki chili
0,5 łyżeczki brazowego cukru
2.5 łyzeczki soli
10 średnich ziemniaków
ghee lub olej roślinny do patelni
4 łyżki startego kokosu
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 łyżki ghee (sklarowane masło)
2 łyżeczki kminku indyjskiego
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1.5 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanych liści kolendry
2 łyżki masła
Ryż i dal namoczyć osobno na noc. Umyć, osaczyć. Osobno zmielić z odrobina wody w młynku, tak aby utworzyło się rzadkie ciasto. Połaczyć, dodać posiekane chili, cukier i 0.5 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 1-2 godzin. Patelnie natłuścić ghee lub olejem. Wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję naleśnikowego). Sprawdzić nagrzanie patelni. Wylać około 4 łyżki ciasta (rozprowadzić równomiernie, zaczynajac od środka). Placek powinien mieć średnicę około 20 cm. Przy smażeniu należy uważać, bo ciasto pod wpływem ciepła szybko twardnieje. Smażyć od 2-3 min. na jasnobrazowy kolor. Patelnie natłuszczać dopiero w momencie kiedy placki zaczną przywierać. Układać dosze jedna na drugiej i przykryć pokrywka aby nie ostygły. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub rozgnieść widelcem. Zmielić kokos z pozostałym chili, imbirem oraz odrobiną wody. Na oleju lub ghee podsmażyć gorczycę i nasiona kminku. W momencie kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać dodać pastę z kokosem. Po minucie dodaćkurkumę, ziemniaki, posiekaną kolendrę oraz sól. Smażyć przez 5 min. i odstawić. Powstałym nadzieniem posmarować dosze, każdą składając na pół. Podsmażyć z obu stron na patelni. (Podawać na ciepło, tuż po usmażeniu najlepiej z sałatką z pomidorów ).
Wersja dla leniwych - to nadzienie można również zastosować do zwykłych naleśników. Jednak to już nie będzie to danie. Smacznego
Przepis pochodzi z "Kuchni Kryszny" Adiraja dasa
175 g krótkoziarnistego białego ryżu
100 g urad dalu (dalem określane są wszystkie rośliny straczkowe)
2 świeże posiekane papryczki chili
0,5 łyżeczki brazowego cukru
2.5 łyzeczki soli
10 średnich ziemniaków
ghee lub olej roślinny do patelni
4 łyżki startego kokosu
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 łyżki ghee (sklarowane masło)
2 łyżeczki kminku indyjskiego
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1.5 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanych liści kolendry
2 łyżki masła
Ryż i dal namoczyć osobno na noc. Umyć, osaczyć. Osobno zmielić z odrobina wody w młynku, tak aby utworzyło się rzadkie ciasto. Połaczyć, dodać posiekane chili, cukier i 0.5 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 1-2 godzin. Patelnie natłuścić ghee lub olejem. Wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję naleśnikowego). Sprawdzić nagrzanie patelni. Wylać około 4 łyżki ciasta (rozprowadzić równomiernie, zaczynajac od środka). Placek powinien mieć średnicę około 20 cm. Przy smażeniu należy uważać, bo ciasto pod wpływem ciepła szybko twardnieje. Smażyć od 2-3 min. na jasnobrazowy kolor. Patelnie natłuszczać dopiero w momencie kiedy placki zaczną przywierać. Układać dosze jedna na drugiej i przykryć pokrywka aby nie ostygły. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub rozgnieść widelcem. Zmielić kokos z pozostałym chili, imbirem oraz odrobiną wody. Na oleju lub ghee podsmażyć gorczycę i nasiona kminku. W momencie kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać dodać pastę z kokosem. Po minucie dodaćkurkumę, ziemniaki, posiekaną kolendrę oraz sól. Smażyć przez 5 min. i odstawić. Powstałym nadzieniem posmarować dosze, każdą składając na pół. Podsmażyć z obu stron na patelni. (Podawać na ciepło, tuż po usmażeniu najlepiej z sałatką z pomidorów ).
Wersja dla leniwych - to nadzienie można również zastosować do zwykłych naleśników. Jednak to już nie będzie to danie. Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: