Pyszne pszenne buleczki Kummelweck
Z sieci To sa takie zwykle pszenne buleczki do kanapek, idealne z serem i szynka, ale moim dzieciom najbardziej smakuja z miodem. Dla mnie to sa najpyszniejsze i najbardziej zblizone dosmaku z dawnych lat buleczki
[/i]
3/4 szklanki (cup) wody
1i 1/2 lyzeczki suchych drozdzy (ja daje okolo 20 gram lub mniej swiezych)
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1i 1/2 szklanki maki chlebowej
1 szklanka maki luksusowej
3 lyzki mleka w proszku
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki stopionego lub rozmiekczonego masla
1 jajko
Wyrobic wszystko razem okolo 10 minut. Zostawic zeby odpoczelo 10 minut i znowy dobrze wyrobic 10 minut. Zostawic do wyrosniecia, formowac buleczki, znowu zostawic do wyrosniecia i piec w piekarniku 190 stopni, okolo 15 minut. Mozna posmarowac bialkiem rozmieszanym z lyzka wody i posypac makiem.
Mozna po prostu wyrobic w maszynie. Uformowac buleczki i znowu zostawic do wyrosniecia.
Smacznego! Sa pyszne!
Z sieci To sa takie zwykle pszenne buleczki do kanapek, idealne z serem i szynka, ale moim dzieciom najbardziej smakuja z miodem. Dla mnie to sa najpyszniejsze i najbardziej zblizone dosmaku z dawnych lat buleczki
3/4 szklanki (cup) wody
1i 1/2 lyzeczki suchych drozdzy (ja daje okolo 20 gram lub mniej swiezych)
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1i 1/2 szklanki maki chlebowej
1 szklanka maki luksusowej
3 lyzki mleka w proszku
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki stopionego lub rozmiekczonego masla
1 jajko
Wyrobic wszystko razem okolo 10 minut. Zostawic zeby odpoczelo 10 minut i znowy dobrze wyrobic 10 minut. Zostawic do wyrosniecia, formowac buleczki, znowu zostawic do wyrosniecia i piec w piekarniku 190 stopni, okolo 15 minut. Mozna posmarowac bialkiem rozmieszanym z lyzka wody i posypac makiem.
Mozna po prostu wyrobic w maszynie. Uformowac buleczki i znowu zostawic do wyrosniecia.
Smacznego! Sa pyszne!