- Sty 27, 2006
- 4,107
- 1,261
- 113
Teraz pytanie... u nas perlowka nazywaja te krupy, jeczmienne.
I wlasnie o nie w przepisie chodzi
Kasza zakonnikow
jednakowa ilosc ryzu i krupy perlowej
cebula, marchew, grzyby (nieobowiazkowo), oliwa.
Perlowke zamoczyc na 3-4 godziny w zimnej wodzie.
Na oliwie przesmazyc oddzielnie marchew i oddzielnie cebule (z grzybami). Do garnka z grubymi scianami wykladac warstwami - cebule, ryz, marchew, perlowke, cebule, etc. Zalac woda tak, by przykrywala wszystko na dwa palce w gore. Postawic do zimnego piekarnika i wlaczyc go na 170 C. Zapiekac okolo 2 godzin. Od czasu do czasu zajrzec, czy woda nie odparowala. Sole i posypuje pieprzem juz na talerzu.
Kasza zakonnikow
jednakowa ilosc ryzu i krupy perlowej
cebula, marchew, grzyby (nieobowiazkowo), oliwa.
Perlowke zamoczyc na 3-4 godziny w zimnej wodzie.
Na oliwie przesmazyc oddzielnie marchew i oddzielnie cebule (z grzybami). Do garnka z grubymi scianami wykladac warstwami - cebule, ryz, marchew, perlowke, cebule, etc. Zalac woda tak, by przykrywala wszystko na dwa palce w gore. Postawic do zimnego piekarnika i wlaczyc go na 170 C. Zapiekac okolo 2 godzin. Od czasu do czasu zajrzec, czy woda nie odparowala. Sole i posypuje pieprzem juz na talerzu.