Ciasto ciepnięte/ ciepane

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
dzieki uprzejmosci marceliny mam przepis na swoje ciasto to je tu wam wklejam:

CIASTO CIEPANE LIDQI
5 jajek + szklanka cukru + cukier waniliowy ubic

utrzec 20 dag margaryny, dodac te jajka z cukrem i potem poltorej szklanki maki

6 lyzek miodu podgrzac dodac poltorej lyzeczki sody powino sie spienic tak na bialo. I to do ciasta

piec 3 placki. Powinno urosnac. PIec w 170 stopniach jakies 15 minut. TO ciasto jest dziwne bo jest w czasie pieczenia biale i biale a potem jest ok w ciagu 2 minut wiec lepiej pilnowac.

wyjmujesz placek smarujesz zwykla smietana na goracy placek, potem przywalasz kolejny i to ci sie skleja

Jesli ci nierowno wyrosnie to mozesz sciac gorke a okuszki wsadzic w dolinke to sie potem i tak skleja na amen i nic nie widac. odradzam pieczenie jednego plcka i rozcinanie go bo po pierwsze ciasto sie na goraco zle kroi a po drugie to miod sprawia ze ono jest po wierzchu bardziej brazowe niz w srodku i potem jak sie j poskleja to sa sliczne paski
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
2
0
Ja tez zawsze sie usmiecham jak czytam ten przepis
icon_smile.gif
I jak go robie to przypomina mi sie cala dyskusja na jego temat na Mniamie
icon_smile.gif


Robie je czesto - bo latwe i szybkie i pyszne :mrgreen: Nastepnym razem zrobie zdjecie to wkleje
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Bajaderko czekam na zdjecie :cheers:
ja jestem obrazowa raczej lubie widziec cos zanim zrobie no ale to tak juz jest ze mna
belle :wink:
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jak pierwszym razem to piekłam, to spaliłam na amen, bo wydawało mi sie niemożliwe, że tak szybko się to piecze... Poza tym nie wiem czemu, ciasto potwornie sie klei do wszystkiego wokól, nie da się praktycznie oddzielić od papieru do pieczenia, a pieczenie trzech placków i układanie ich na siebie to horror. Ale że ma taki smak że ach, nie poddałam sie i skorzystałam z rad innych- piekę zawsze 1 placek i zwijam w roladę. Mniej roboty, a i efekt moim zdaniem lepszy. Ciasto nigdy nie doczekało któregoś tam dnia po upieczeniu, kiedy to ma byc ponoć lepsze. Zżerane zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
od papieru ci sie nie odkleja???????????? to jaki ty masz ten papier skoro mi sie odkleja

inna sprawa ze ono naprawde sie przykleja np do talerza czy deski dawno go nie pieklam...................
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Dojrzałam do zrobienia tego ciasta :twisted:
Dziś po południu będę piec ciepane :mrgreen:
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Mi sie tez nie odklejało od papieru a papier raczej mam dobry, inne rzeczy ładnie z niego schodza, a ciasto jest przepyszne.
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
anusiaczku nie trzeba bylo tego pisac! teraz sie bede stresowala! TO jest ilosc na keksowke chyba, prosze malych blaszek uzywac!
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Zrobiłam go tydzień temu, i smakowało i takie fajne ciepnięte było(też do papieru się kleiło) ale bardzo ładnie wyglądało i smakowało
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ale kleic to ono sie klei, ale ochodzi, zostawiajac tylko takie cieniusienkie cos na papierze, nigdy mi nie wyszlo zeby jakis kawalek sie oderwal np
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
banana

Ameryki pewno nie odkryję, jak napiszę, że ciasto jest genialne :mrgreen:
Dobrze mi się zdaje, że jutro ma być jeszcze lepsze?
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
az oddech wstrzymalam jak zobaczylam ze napisalas cos.......

beddzie naprawde lepsze za dwa dni. schowaj jeden kawalek do lodowki i zobacz
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
To chyba drugie muszę upiec, bo pierwsze nie dotrzyma się :mrgreen:

Przyznam się, że mialam chwilę zwątpienia w to ciasto, bo na surowo masa była taka jakaś zważona strasznie. Upiekłam na jednej wielkiej blaszce, udało mi się podzielić na idealnie równe trzy kawałki, od papieru odeszło bez problemu. W smaku REWELACJA banana
Powiedz mi jeszcze ile tej śmietany miałam zużyć, bo dałam w sumie cały pojemniczek :roll:
 

Agama

Well-known member
Wrz 21, 2004
226
71
28
Ja bym radzila - zdecydowa nie piec na papierze (latwiej zwinac - przynajmniej dla mnie. A śmietany uzywam - takiej jaka aktualanie mam w lodowce, czyli jaka kolwiek!
Pozdrawiam
Agama
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy