Meksykanska tradycyjna salatka swiateczna
proporcje na 6 osob
6 duzych jablek Granny Smith
2 szklanki ananasa pokrojonego w mala kostke
pol szklanki selera naciowego pokrojonego tak samo
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki startego slodzonego kokosu
pol szklanki wloskich orzechow grubo posiekanych
kopiasta lyzka majonezu
kopiasta lyzka kwasnej smietany
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
sok z limonki lub cytryny
Wykonanie:
Przygotowac duza miske z woda i wlac troche soku z limonki albo z cytryny.
Ananas moze byc z puszki, pokroic w mala kostke.
Odkroic poziomo m.w. 1/4 jablek od strony ogonka, jablka wydrazyc poslugujac sie lyzeczka do melonow, odrzucic srodek z pestkami, miazsz pokroic w mala kostke.
Wydrazone jablka i odciete wierzchy wlozyc do miski z woda i sokiem, aby nie zciemnialy.
Wymieszac razem kostki jablek i ananasa, dodac rodzynki i tarty ananas z torebki, dodac posiekane orzechy, majonez i smietane. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Mieszanka napelnic wydrazone jablka, przykryc odcietymi wierzchami. Podawac zimne albo w pokojowej temperaturze.
Moim zdaniem: jesli nie ma kokosu, to opuscic, zamiast mozna dodac otarta skorka z cytryny, limonki albo pomaranczy i proporcje majonezu do smietany mozna sobie dowolnie zmienic. Ja robilam z przewaga smietany i malym akcentem majonezu.
Smacznego.
Uprzedzajac pytania - tak, tego nie doprawia sie cukrem, tylko sola i pieprzem - oryginalny meksykanski smak.
Jest to tradycyjna bozonarodzeniowa oryginalna salatka meksykanska - autorstwa Marceli Valladolid z pokazu "Mexican made easy".
Podalam w tlumaczeniu z angielskiego, link do oryginalu:
http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...lad-recipe.html
PS. Nie ma tu dzialu kuchni polnocno/srodkowo/poludniowo amerykanskich, a kuchnia meksykanska nie pasuje do zadnych, ktore sa, szkoda, bo jest ciekawa i oryginalna.
proporcje na 6 osob
6 duzych jablek Granny Smith
2 szklanki ananasa pokrojonego w mala kostke
pol szklanki selera naciowego pokrojonego tak samo
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki startego slodzonego kokosu
pol szklanki wloskich orzechow grubo posiekanych
kopiasta lyzka majonezu
kopiasta lyzka kwasnej smietany
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
sok z limonki lub cytryny
Wykonanie:
Przygotowac duza miske z woda i wlac troche soku z limonki albo z cytryny.
Ananas moze byc z puszki, pokroic w mala kostke.
Odkroic poziomo m.w. 1/4 jablek od strony ogonka, jablka wydrazyc poslugujac sie lyzeczka do melonow, odrzucic srodek z pestkami, miazsz pokroic w mala kostke.
Wydrazone jablka i odciete wierzchy wlozyc do miski z woda i sokiem, aby nie zciemnialy.
Wymieszac razem kostki jablek i ananasa, dodac rodzynki i tarty ananas z torebki, dodac posiekane orzechy, majonez i smietane. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Mieszanka napelnic wydrazone jablka, przykryc odcietymi wierzchami. Podawac zimne albo w pokojowej temperaturze.
Moim zdaniem: jesli nie ma kokosu, to opuscic, zamiast mozna dodac otarta skorka z cytryny, limonki albo pomaranczy i proporcje majonezu do smietany mozna sobie dowolnie zmienic. Ja robilam z przewaga smietany i malym akcentem majonezu.
Smacznego.
Uprzedzajac pytania - tak, tego nie doprawia sie cukrem, tylko sola i pieprzem - oryginalny meksykanski smak.
Jest to tradycyjna bozonarodzeniowa oryginalna salatka meksykanska - autorstwa Marceli Valladolid z pokazu "Mexican made easy".
Podalam w tlumaczeniu z angielskiego, link do oryginalu:
http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...lad-recipe.html
PS. Nie ma tu dzialu kuchni polnocno/srodkowo/poludniowo amerykanskich, a kuchnia meksykanska nie pasuje do zadnych, ktore sa, szkoda, bo jest ciekawa i oryginalna.