Gołąbki MM

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Gołąbki zgodne z Metodą Montignac - posiłek tłuszczowy.

golabki7ou.jpg


główka białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
30 dag pieczarek
duża cebula
jajko
przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
sół, pieprz, ew inne przyprawy

1. Kapustę obgotowujemy, gdy liście zmiękną, wyjmujemy z wody, studzimy, następnie odcinamy twarde części.
2. Pieczarki i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie i niewielkiej ilości masła. Studzimy.
3. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, pieczarki z cebulą, przyprawy i mieszamy. Nakładamy farsz na liscie kapusty, zwijamy.
4. Rondel lekko natłuszczamy, wykładamy liśćmi kapusty, na nich ciasno układamy gołąbki. Posypujemy solą i pieprzem, na wierzchu też można dać kapuściane liście. Podlewamy wodą z przecierem pomidorowym, tak by prawie przykrywała gołąbki.
5. Rondel przykrywamy i wkładamy do pieca (180 - 200 stopni) na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ew. doprawiamy powstały sos.
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Czym mogę zastąpić pieczarki w tym przepisie - tak, aby było zgodne z MM.
Niestety mój organizm nie toleruje pieczarek. A takie dobre.
cry_1.gif