Ciasto na tortille II

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
składniki
10 dag maki kukurydzianej
10 dag maki pszennej
1 jajko
100 - 125 ml mleka
½-1 łyżeczki soli
olej

Jajko, mąkę, sól i mleko wyrobić dokładnie na gładką masę.
Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką , a następnie
wykrawać dość duże okręgi, np. przy pomocy talerza. Patelnię mocno
rozgrzać, posmarować olejem. Smażyć placki. (Placki w trakcie smażenia
można delikatnie posmarować olejem przy pomocy pędzla, choć nie jest to
konieczne, jeśli patelnia będzie dobrze natłuszczona). Nie należy smażyć
ich zbyt długo, gdyż staną się kruche i nie będą chciały się dać zwinąć.
Każdy z usmażonych placków ułożyć jeden na drugim na talerzu i przykryć
drugim talerzem, tak by stały się lekko wilgotne.