- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
z książki "Kuchnia wegetariańska" T. Ostromęckiego
Biskwity ziemniaczane
Składniki:
-1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
-1 szklanka mąki pszennej
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-1/3 szklanki sułtanek
-1 jajko
-1/4 szklanki gęstej śmietany
-2 łyżeczki brązowego cukru
1. Blachę do pieczenia wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem.
2. Pokrojone ziemniaki gotować w garnku wrzącej wody przez 10 minut, aż będą miękkie. Dokładnie odcedzić i rozgnieść.
3. Przełozyć rozgniecione ziemniaki do dużej miski i wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i startą gałkę muszkatołową.
4. Dodać rodzynki, jajko i śmietanę i ubijać dokładnie łyżką na gładką masę.
5. Otrzymaną masę uformować w 8 okrągłych bułeczek o grubości 2cm i ułożyć na blasze do pieczenia.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200'C) na 15 minut, aż biskwity urosną i zrumienią się. Posypać cukrem i podawać na ciepło, posmarowane masłem.
Rada: Dla wygody można wcześniej przygotować babeczki i zamrozić je. Przed podaniem rozmrozić i podgrzać w średnio rozgrzanym piekarniku.
Biskwity ziemniaczane
Składniki:
-1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
-1 szklanka mąki pszennej
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-1/3 szklanki sułtanek
-1 jajko
-1/4 szklanki gęstej śmietany
-2 łyżeczki brązowego cukru
1. Blachę do pieczenia wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem.
2. Pokrojone ziemniaki gotować w garnku wrzącej wody przez 10 minut, aż będą miękkie. Dokładnie odcedzić i rozgnieść.
3. Przełozyć rozgniecione ziemniaki do dużej miski i wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i startą gałkę muszkatołową.
4. Dodać rodzynki, jajko i śmietanę i ubijać dokładnie łyżką na gładką masę.
5. Otrzymaną masę uformować w 8 okrągłych bułeczek o grubości 2cm i ułożyć na blasze do pieczenia.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200'C) na 15 minut, aż biskwity urosną i zrumienią się. Posypać cukrem i podawać na ciepło, posmarowane masłem.
Rada: Dla wygody można wcześniej przygotować babeczki i zamrozić je. Przed podaniem rozmrozić i podgrzać w średnio rozgrzanym piekarniku.