- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 21
- 38
i znowu zaczela sie ta pora roku kiedy to trzeba piec Zwiebelkuchen....
ciasto
375g maki
25g drozdzy
250ml cieplego mleka
1 jajko
60g masla lub margaryny(rozpuszczonej i schlodzonej)
troszke cukru
sol
w mleku rozpuscic drozdze z cukrem, wymieszac, posypac troszke maka i zostawic na 10 minut
potem dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto,
zostawic do wyrosniecia na 20 minut
nadzienie
1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) ostrego sera zoltego
2 zabki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszke galki muszkaltowej
cebule obrac, pokroic w krazki lub polkrazki
rozgrzac olej na patelni i dusic cebule do miekosci(nie moze byc brazowa)
po jakims czasie dodac boczek, przyprawic troche sola, pieprzem, kminkiem i galka
smietane rozbeltac z jajkami, wycisnac czosnek, zetrzec ser do tego, dobrze przyprawic sola, pieprzem
prostokatna blaszke wylozyc ciastem formujac brzegi
dac na to cebule i polac smietana
mozna na koniec zetrzec jeszcze troche sera
piec nastawic na ok.200° i piec placek ok.40 minut(zalezy od pieca)
podawac z mlodym musujacym jeszcze winem
a tutaj etapy przygotowan i etap koncowy
ciasto
375g maki
25g drozdzy
250ml cieplego mleka
1 jajko
60g masla lub margaryny(rozpuszczonej i schlodzonej)
troszke cukru
sol
w mleku rozpuscic drozdze z cukrem, wymieszac, posypac troszke maka i zostawic na 10 minut
potem dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto,
zostawic do wyrosniecia na 20 minut
nadzienie
1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) ostrego sera zoltego
2 zabki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszke galki muszkaltowej
cebule obrac, pokroic w krazki lub polkrazki
rozgrzac olej na patelni i dusic cebule do miekosci(nie moze byc brazowa)
po jakims czasie dodac boczek, przyprawic troche sola, pieprzem, kminkiem i galka
smietane rozbeltac z jajkami, wycisnac czosnek, zetrzec ser do tego, dobrze przyprawic sola, pieprzem
prostokatna blaszke wylozyc ciastem formujac brzegi
dac na to cebule i polac smietana
mozna na koniec zetrzec jeszcze troche sera
piec nastawic na ok.200° i piec placek ok.40 minut(zalezy od pieca)
podawac z mlodym musujacym jeszcze winem
a tutaj etapy przygotowan i etap koncowy