Korzenne ciasto z posypka

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
2
0
Korzenne ciasto z posypka

Pachnace korzeniami, ale jeszcze nie piernikowe - miekkie, puszyste i wilgotne....

2 szklanki maki
1 1/2 szklanki cukru (ja daje mniej)
lyzeczka cynamonu
lyzeczka startej galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 kostki masla, pokrajanego na mniejsze kawalki
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka rodzynek, spulchnionych goraca woda i odsaczonych
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

W sporej misce wymieszac make, cukier, przyprawy i maslo i posiekac, az mieszanka bedzie grudkowata (mozna uzyc malaksera). Odsypac 1 szklanke do posypania ciasta, a do reszty dodac orzechy i rodzynki.

W osobnym naczyniu zmieszac maslanke z soda, dodac jajko i wanilie i wlac to wszystko do suchych skladnikow, mieszajac, az obie masy dobrze sie polacza. Ciasto wylac do kwadratowej (23cm x 23cm) formy i posypac sucha kruszonka.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 45 minut lub dluzej, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy.

img79123lv.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
oł maj!!! jaaakie zdjęcie!

procedura muffinowa... udAŁOby się upiec w foremkach?
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
ciastokorzenne5cr.gif

Bajaderko to ciasto jest przepyszne
jeszcze cieple jedlismy
a jaki zapach w domu mmmmmmmmm nie z tej ziemi
dziekuje za przepis :bussi:

ups a mialam nic nie piecz do piatku :roll: :mrgreen:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
2
0
belle - :dance: Ciesze sie, ze smakowalo!

Ty naprawde szybka jestes ;) U nas tez sporo znika zanim zdarzy wystygnac - ja nawet wole cieple ;)

Malgosimi, muffiny jak najbardziej wyjda
icon_smile.gif
Ja w foremkach muffinowych pieke wszystkie lejace ciasta (no kruche tez, ale to juz inna inszosc
icon_smile.gif
) od biszkoptu do brownies poprzez banana i carrot breads/cakes - jak potrzebny jest mi taki ksztalt :mrgreen:

Ale to ciasto znacznie lepiej smakuje upieczone jako ciasto, tak mi sie przynajmniej wydaje...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wyglada wspaniale... Nie powinnam piec, ale moze w ramach prob przedswiatecznych? :roll:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Zaglądam do tego wątku tylko po to, żeby silną wolę cwiczyc.
Wyglada to ciasto przeapetycznie :mniam:
Upiekę ale dopiero w niedzielę :lol:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Moje siedzi w piecu. :lol: Ale zrobiłam mały eksperyment, pod kruszonkę wrzuciłam śliwki węgierki, które mi zalegały i koniecznie musiałam jakos wykorzystać. Mam nadzieję, że nie popsułam sobie tymi śliwkami ciasta...
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
O Boże, to ciasto jest chyba najpopularniejsze w tej chwili na Cin Cinie :shock:. Bajaderka dopiero przedwczoraj zamieściła przepis, a tu, biorąc pod uwagę, że jest środek tygodnia, już tyle osób spróbowało je upiec :roll:. Ja skuszę się na nie na pewno, ale w późniejszym terminie niestety.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Przepraszam, ale zapomiałam dodać, że wspaniale się ono prezentuje w każdym z wykonań. Mniam!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
2
0
Ciesze sie, ze wam smakuje
icon_smile.gif


To naprawde jedno z moich ulubionych ciast, szybciutkie i pyszne
icon_smile.gif


Lisko, ja tez daje mniej cukru - powinnam byla zaznaczyc to w przepisie, zaraz to zrobie zreszta ;)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
icon_sad.gif
Co mogłam zrobić źle, że nie urosło mi to ciasto tak ładnie jak u Was na zdjęciach?
Gdy wlałam ciasto do blaszki to zupełnie nie urosło
icon_sad.gif
ma 2cm wysokości, ale na szczęście jest pyszne choć nie dodałam orzechów :lol:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy