Korzenne ciasto z posypka
Pachnace korzeniami, ale jeszcze nie piernikowe - miekkie, puszyste i wilgotne....
2 szklanki maki
1 1/2 szklanki cukru (ja daje mniej)
lyzeczka cynamonu
lyzeczka startej galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 kostki masla, pokrajanego na mniejsze kawalki
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka rodzynek, spulchnionych goraca woda i odsaczonych
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
W sporej misce wymieszac make, cukier, przyprawy i maslo i posiekac, az mieszanka bedzie grudkowata (mozna uzyc malaksera). Odsypac 1 szklanke do posypania ciasta, a do reszty dodac orzechy i rodzynki.
W osobnym naczyniu zmieszac maslanke z soda, dodac jajko i wanilie i wlac to wszystko do suchych skladnikow, mieszajac, az obie masy dobrze sie polacza. Ciasto wylac do kwadratowej (23cm x 23cm) formy i posypac sucha kruszonka.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 45 minut lub dluzej, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy.
Pachnace korzeniami, ale jeszcze nie piernikowe - miekkie, puszyste i wilgotne....
2 szklanki maki
1 1/2 szklanki cukru (ja daje mniej)
lyzeczka cynamonu
lyzeczka startej galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 kostki masla, pokrajanego na mniejsze kawalki
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka rodzynek, spulchnionych goraca woda i odsaczonych
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
W sporej misce wymieszac make, cukier, przyprawy i maslo i posiekac, az mieszanka bedzie grudkowata (mozna uzyc malaksera). Odsypac 1 szklanke do posypania ciasta, a do reszty dodac orzechy i rodzynki.
W osobnym naczyniu zmieszac maslanke z soda, dodac jajko i wanilie i wlac to wszystko do suchych skladnikow, mieszajac, az obie masy dobrze sie polacza. Ciasto wylac do kwadratowej (23cm x 23cm) formy i posypac sucha kruszonka.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 45 minut lub dluzej, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy.